Ιταλία: Στο τραπέζι και η αποστολή όπλων στην Ουκρανία - «Φωνές» εντός κυβερνητικού συνασπισμού

Ιταλία: Στο τραπέζι και η αποστολή όπλων στην Ουκρανία - «Φωνές» εντός κυβερνητικού συνασπισμού

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο, χωρίς να αποκλείει την προμήθεια όπλων, προκαλώντας αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Ντράγκι είπε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πίεση μέσω οικονομικών κυρώσεων «επειδή πρέπει να φέρουμε τη Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με το Reuters.

«Πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό», τόνισε χαρακτηριστικά στη Γερουσία της Άνω Βουλής, ανοίγοντας μια συζήτηση για τον ρόλο της Ιταλίας στην υποστήριξη της Ουκρανίας, η οποία δημιουργεί αυξανόμενες εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στο εάν η Ιταλία θα συνέχιζε να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο, κάτι στο αντιτίθεται το «Κίνημα των 5 Αστέρων» και η Λέγκα του Βορρά, βασικά μέρη στον πολυκομματικό συνασπισμό του.

«Η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση της Ουκρανίας στις προσπάθειές της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. Θα το κάνουμε σε στενό συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε.

«Όταν κάποιος, ακόμη και σε αυτό το Σώμα, επαναλαμβάνει την έκκληση να στείλει περισσότερα όπλα… δεν θα το υποστηρίξω», είπε ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, απευθυνόμενος στη Γερουσία μετά τον Ντράγκι.

Ο Νταβίντε Κρίπα του Κινήματος των 5 Αστέρων είπε ότι οι αποστολές όπλων «δεν ήταν αποτελεσματικές για την οικοδόμηση της ειρήνης» και κάλεσε τον Ντράγκι να δείξει «περισσότερο θάρρος» διενεργώντας ψηφοφορία για το θέμα.