Παραιτείται σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε

Παραιτείται σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε αναμένεται να υποβάλει σήμερα την παραίτηση του στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα μετά τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου όπου θα ενημερώσει τους υπουργούς για την απόφασή του.

Ο Κόντε ελπίζει ότι ο Ιταλός πρόεδρος θα του δώσει εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ευρύτερη υποστήριξη στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Νωρίτερα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως θεωρείται πιθανή η παραίτηση του Κόντε εντός των επομένων ωρών.

Κληθείσα να σχολιάσει ιταλικά δημοσιεύματα περί παραίτησης του κ. Κόντε, κυβερνητική πηγή σχολίασε στο Reuters ότι «είναι πιθανό, σήμερα ή αύριο».

Ο Κόντε θα μπορούσε να επιδιώξει να δημιουργήσει έναν νέο συνασπισμό, αναζητώντας συμμάχους σε πρόθυμα στελέχη από το κόμμα του Ματέο Ρέντσι ή από το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με την Corriere della Sera ο Κόντε θέλει τον Ρέντσι να επιστρέψει στο τρένο της κυβέρνησης και επιδιώκει να δημιουργήσει μια «κυβέρνηση εθνικής ασφάλειας», που θα έχει τη στήριξη κι ορισμένων μετριοπαθών κεντροδεξιών πολιτικών

Η κυβέρνηση Κόντε δέχθηκε ισχυρό κλυδωνισμό στις 13 Ιανουαρίου όταν ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απέσυρε το κόμμα του, Italia Viva από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω διένεξης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Ο Κόντε επέζησε από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολεύεται να περνά τις πολιτικές του μέχρι να βρει νέα υποστήριξη.