Ιταλία: Πέρασε από την Γερουσία αυστηρό αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο

Ιταλία: Πέρασε από την Γερουσία αυστηρό αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο

H κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία πέρασε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι από την Γερουσία, το ανώτερο νομοθετικό σώμα της χώρας ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει δρακόντειες διατάξεις για το μεταναστευτικό, δίνοντας αρμοδιότητες στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων, η περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης ασύλου στους μετανάστες και αυστηρότατες ποινές για πλοία διάσωσης που πλέουν εντός Ιταλικών χωρικών υδάτων. 

Παρά την φημολογία περί σφοδρής αντιπαράθεσης με τον κυβερνητικό εταίρο τα Πέντε Αστέρια, το νομοσχέδιο στο οποίο ο Σαλβίνι είχε δώσει χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση , πέρασε άνετα με 163 ψήφους υπέρ και 59 κατά. 

Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ενέκρινε το λεγόμενο «διάταγμα για την ασφάλεια», με μέτρα που είχε προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι. Μεταξύ των άλλων, προβλέπεται η απόρριψη του αιτήματος ασύλου σε περίπτωση που ο αιτών κριθεί κοινωνικά επικίνδυνος ή καταδικαστεί για αδίκημα από την ιταλική δικαιοσύνη, ενώ περιέχεται διάταξη για αφαίρεση της ιταλικής υπηκοότητας, σε περίπτωση οριστικής καταδίκης (ατόμου που διαθέτει διπλή υπηκοότητα) για τρομοκρατική δράση.

Εξάλλου, ο Σαλβίνι έσπευσε να χαιρετίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με tweet στο οποίο ανέφερε το «Νομοσχέδιο Πέρασε-Iστορική Μέρα».