Ιταλία: Οι πρόωρες εκλογές δεν ήρθαν για τον M. Σαλβίνι

Ιταλία: Οι πρόωρες εκλογές δεν ήρθαν για τον M. Σαλβίνι

Οι εκλογές της προπερασμένης Κυριακής σε επτά ιταλικές περιφέρειες δεν έφεραν το αποτέλεσμα στο οποίο προσέβλεπε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι προκειμένου να αμφισβητήσει την κυβέρνηση του Τζ. Κόντε και να ζητήσει εδώ και τώρα εκλογές.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα του, η Λέγκα, όχι μόνο δεν κέρδισε την Τοσκάνη, αλλά στο Βένετο όπου θριάμβευσε, η νίκη πιστώνεται στον βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο, εκφραστή της πιο φιλοευρωπαϊκής, λιγότερο λαϊκιστικής γραμμής, Λούκα Τζάια του οποίου η θέση του ενισχύεται σημαντικά και έχει ρεαλιστικό δικαίωμα να ποντάρει στην αντικατάσταση του Ματέο Σαλβίνι στην ηγεσία του κόμματος. 

Η επαρχία Μάρτσε, στην οποία περιλαμβάνεται το λιμάνι της Ανκόνα και το γραφικό Ουρμπίνο, πέρασε μεν στα χέρια της Δεξιάς, αλλά εκεί ο νικητής ήταν υποψήφιος άλλου κόμματος, του νεοφασιστικού FdI (αδελφοί της Ιταλίας) που διεκδικεί από τη Λέγκα του Σαλβίνι τους ψηφοφόρους της κεντρικής και νότιας Ιταλίας. 

Την ίδια ώρα είναι σαφές ότι η τοπική αλλά σημαντική αυτή εκλογική αναμέτρηση ενίσχυσε την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Σε εθνικό επίπεδο όλα δείχνουν ότι η συνεργασία «πεντάστερων» και Δημοκρατικού Κόμματος θα συνεχιστεί χωρίς μεγάλους κραδασμούς. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μεταναστευτικό, ο πολιορκητικός κριός με τον οποίο ο Σαλβίνι επιχείρησε την έφοδό του προς την εξουσία, έχει χάσει σε σημασία.

Χαρακτηριστικά προ ημερών, το σκάφος «Αλάν Κουρντί» της οργάνωσης Sea-Eye, που μετέφερε 125 διασωθέντες από τα νερά της Μεσογείου, έφθασε έξω από τη Σαρδηνία με την κυβέρνηση της χώρας να συνεννοείται χωρίς δράματα  με τις υπόλοιπες πρόθυμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

AP Photo/Antonio Calanni