Ιταλία: Ο Κόντε ξεκαθαρίζει στον Ρέντσι οτι η αποχώρησή του δεν θα αλλάξει τα πράγματα

Ιταλία: Ο Κόντε ξεκαθαρίζει στον Ρέντσι οτι η αποχώρησή του δεν θα αλλάξει τα πράγματα

Σήμερα κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης του Τζιουζέπε Κόντε στην Ιταλία, καθώς ο Ματέο Ρέντσι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, μετά την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης από το υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του σχδίου αξιοποίησης των κονδυλίων 222 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, ο Κόντε δήλωσε χθες ότι μια αποχώρηση του μικρού κόμματος του Ματέο Ρέντσι από το κυβερνητικό σχήμα, δεν θα αλλάξει τα πράγματα.

Ο Ρέντσι ο οποίος απειλεί επί μέρες ότι μετά την κρίσιμη αυτή διαδικασία, θα αποσύρει τις υπουργούς του από την κυβέρνηση Κόντε αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου σήμερα το απόγευμα.

Η τωρινή Κυβέρνηση αποτελείται από την συμμαχία 3 κομμάτων – Δημοκρατικό Κόμμα, Κίνημα 5 Αστέρων, και Ζωντανή Ιταλία. Το τελευταίο μετρά 30 βουλευτές, 18 γερουσιαστές, 2 υπουργούς και 1 υφυπουργό. 

Τα δυο μεγάλα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας (Πέντε Αστέρια και Δημοκρατικό Κόμμα), επισήμως επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί κυβερνητική κρίση και ότι η υγειονομική και οικονομική κρίση απαιτούν σύνεση και αίσθημα ευθύνης. 

Ο Ρέντσι ο οποίος έχει διαφωνήσει ως προς τη διάρθρωση και τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, αν επιμείνει στην απόφαση για αποχώρηση, τότε ο πρωθυπουργός Κόντε θα καταφύγει στη Βουλή, αναζητώντας νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε θα προκηρυχθούν εκλογές. Το κόμμα Φόρτσα Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει δείξει ένα σχετικό ενδιαφέρον, καθιστώντας σαφές, όμως, ότι θα ψηφίζει ή θα απορρίπτει τον κάθε νόμο ανάλογα με το περιεχόμενό του, χωρίς καμία γενικότερη δέσμευση συνεργασίας