Ιταλία: Ο Κόντε παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του

Ιταλία: Ο Κόντε παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα πως ο νέος συνασπισμός του οποίου ηγείται και ο οποίος αποτελείται από το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το φιλοευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), θα κάνει περισσότερα και θα τσακώνεται λιγότερο.

Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, κατά την οποία παρουσίασε τις προτεραιότητές του, ο Κόντε κάλεσε για λιγότερο συγκρουσιακές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επανέλαβε ότι θα εργαστεί μαζί με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης και τους μεταναστευτικούς της νόμους.

Τα Πέντε Αστέρια και το PD συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μετά την αποχώρηση της ακροδεξιάς Λέγκας από έναν προηγούμενο συνασπισμό με τα Πέντε Αστέρια στην αποτυχημένη προσπάθεια να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Ο προηγούμενος συνασπισμός τους είχε σημαδευτεί από συνεχείς τσακωμούς.

«Δεν μπορούμε τους ερχόμενους μήνες να χάσουμε τον χρόνο μας με διαμάχες και συγκρούσεις», είπε ο Κόντε στην κάτω βουλή. «Πρέπει να είμαστε νηφάλιοι στα λόγια και δραστήριοι στα έργα».

Ο Κόντε, καθηγητής Νομικής που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, πρόσθεσε: «Η γλώσσα αυτής της κυβέρνησης θα είναι ήπια επειδή αντιλαμβανόμαστε πως οι πράξεις μας δεν θα κριθούν από την υπεροψία των λόγων μας».

Ο πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει προηγουμένως τον πρώην σύμμαχό του, τον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ότι ενδίδει σε στείρα πολεμική και χαρακτήρισε την απόφασή του να εγκαταλείψει τον προηγούμενο συνασπισμό απερίσκεπτη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε πως πρέπει να «βελτιωθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ που επιβάλλει στις χώρες μέλη όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%.

«Πρέπει να βελτιώσουμε το σύμφωνο σταθερότητας και την εφαρμογή του προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που θα επιτρέψουν μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα είναι δίκαιη σε κοινωνικό επίπεδο», είπε ο Κόντε.

Ο Τζουζέπε Κόντε είπε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε πως είναι πεπεισμένος ότι το συμφέρον της Ιταλίας πρέπει να «αναζητηθεί εντός, και όχι εκτός της περιμέτρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τη μετανάστευση --θέμα στο οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση κρατούσε σκληρή γραμμή-- ο Κόντε υπόσχεται μια «απαιτητική και υπεύθυνη» προσέγγιση και λέει ότι η αμφιλεγόμενη νομοθεσία για το θέμα θα αναθεωρηθεί, όπως προτείνεται από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Κάλεσε επίσης για περισσότερη «αλληλεγγύη» από τους εταίρους της ΕΕ και, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία «ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών διαδρόμων» προκειμένου να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από επικίνδυνες περιοχές.

Την ώρα που μιλούσε ο Κόντε, ο Σαλβίνι ενωνόταν με εκατοντάδες ακροδεξιούς υποστηρικτές του μπροστά από το Κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές ανέμιζαν ιταλικές σημαίες και κατηγόρησαν τα Πέντε Αστέρια και το PD ότι εκμαυλίζουν τη δημοκρατία με τη δημιουργία ενός συνασπισμού, αντί να δεχθούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ