Ιταλία: Ενδοκυβερνητική διαμάχη μεταξύ Ρέντσι-Κόντε για νόμο παραγραφής αδικημάτων

Ιταλία: Ενδοκυβερνητική διαμάχη μεταξύ Ρέντσι-Κόντε για νόμο παραγραφής αδικημάτων

Ένταση στις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και του Ματέο Ρέντσι έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας ενός νέου νόμου που προβλέπει την μείωση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την παραγραφή μίας σειράς αδικημάτων, ενώ ανοιχτό αφήνεται και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, που προέρχεται από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. 

Αναλυτικότερα, το κόμμα «Ζωντανή Ιταλία» του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το οποίο συγκυβερνά μαζί με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ζητά την ακύρωση του νόμου ή την ριζική αλλαγή του, με επιστροφή της παραγραφής σε ευρύτερη ισχύ, διότι «οι τροποποιήσεις που έγιναν έως τώρα είναι αντισυνταγματικές».

«Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αν θέλει να μας διώξει, ας το πράξει, είναι δικαίωμά του. Άλλωστε, πρόκειται για τον μεγαλύτερο ειδήμονα σε ό,τι αφορά την αλλαγή των κυβερνητικών συμμαχιών», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι. «Αν, όμως, μας θέλουν στην κυβέρνηση, πρέπει να δεχθούν και τις ιδέες μας. Δεν είμαστε πολίτες χωρίς δικαιώματα, αλλά σύμμαχοι», πρόσθεσε.

«Είμαι ο επικεφαλής της κυβέρνησης και έλαβα ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσω να εφαρμόσω ένα πρόγραμμα. Τι νόημα θα είχε να προσπαθήσω να συγκροτήσω την τρίτη μου, κατά σειρά, κυβέρνηση;», απάντησε από την μεριά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγορεί την «Ζωντανή Ιταλία» ότι φέρεται σαν να βρίσκεται την αντιπολίτευση.

Ο Ρέντσι, παράλληλα, επιτίθεται και στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, από το οποίο και προέρχεται, διότι θεωρεί ότι «αποφάσισε να ακολουθήσει τις επιλογές των Πέντε Αστέρων» και ότι δεν χαρακτηρίζεται, πλέον, από μεταρρυθμιστικές θέσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα αποσαφηνιστεί αν το κόμμα του Ματτέο Ρέντσι θα αποφασίσει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Aλφόνσο Μποναφέντε (του κινήματος Πέντε Αστέρων) ή αν θα μπορέσει να βρεθεί, τελικά, ένας κάποιος συμβιβασμός.

Σε περίπτωση που επιλεγεί η πρώτη οδός, η πρόταση μομφής ενδέχεται να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση, με προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ενώ στις αρχές Μαΐου επίκεινται οι περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν σε έξι μεγάλες περιφέρειες της γειτονικής χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP PHOTO