Ιταλία: Εγκρίθηκε το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 25 δισ. ευρώ

Ιταλία: Εγκρίθηκε το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 25 δισ. ευρώ

Στην έγκριση του πακέτου μέτρων ύψους 25 δισ. ευρώ για την στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού προχώρησε η κυβέρνηση του Τζ. Κόντε, ενώ σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό έχουν προβλεφθεί περισσότερα από 100 μέτρα για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ενώ κύρια προτεραιότητα δίνεται στον τομέα της εργασίας: οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας θα καταβάλλουν κατά 30% λιγότερες κρατήσεις για τους εργαζόμενούς τους.  

Σημειώνεται παράλληλα, πως η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας επεκτείνεται, συνολικά, μέχρι και για 4 μήνες. Με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση Κόντε διαθέτει άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτός από τα 75 που είχαν εγκριθεί τους τελευταίους μήνες, για την στήριξη της οικονομίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την DW, 1.000 ευρώ θα δοθούν ως βοήθημα στους εποχικούς εργαζόμενους που απασχολούνταν στον τουρισμό και φέτος έμειναν χωρίς δουλειά, και 600 σε όσους εργάζονταν στον τομέα του αθλητισμού και της ναυτιλίας. Προς το παρόν, απαγορεύονται οι απολύσεις, με μόνη εξαίρεση της περιπτώσεις στις οποίες οι επιχειρήσεις, βάζουν οριστικά λουκέτο.

Στο πακέτο μέτρων προβλέπεται, επίσης, η στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση με άλλα 400 ευρώ, ενώ συνολικά επίσης 400 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την αρωγή των εμπορικών δραστηριοτήτων οι οποίες, στο ιστορικό κέντρο των ιταλικών πόλεων έχασαν το 50% του τζίρου τους. 

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με χρήματα του ιταλικού δημοσίου, από την στιγμή που μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να καταβληθεί μόνο το 10% των επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την ελπίδα, βέβαια, να μην καταστεί αναγκαίο ένα νέο lockdown, το οποίο θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα, για την οικονομία της χώρας.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, η κυβερνητική συμμαχία του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του  Δημοκρατικού Κόμματος, ενέκρινε τρία ξεχωριστά πακέτα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Μέχρι αυτή την στιγμή, παρά τις τεράστιες διαφορές σε ότι αφορά την συνολική στρατηγική, η συντηρητική αντιπολίτευση αποφάσισε να μην αμφισβητήσει την επιλογή του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα προκειμένου να στηρίξει την πραγματική οικονομία.

Mauro Scrobogna/LaPresse via AP