Ιταλία: Εγκρίθηκαν μεταρρυθμίσεις για το «τέλος της γραφειοκρατίας»

Ιταλία: Εγκρίθηκαν μεταρρυθμίσεις για το «τέλος της γραφειοκρατίας»

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων που στοχεύει στο τέλος της πολύπλοκης γραφειοκρατίας που εδώ και χρόνια θεωρείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το «διάταγμα απλοποίησης», που εγκρίθηκε έπειτα από εβδομάδες δύσκολων πολιτικών διαβουλεύσεων, χαιρετίστηκε από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ως «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση», που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας που έχει γονατίσει από τον κορονοϊό.

Αργά χθες το βράδυ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια προκαταρκτική εκδοχή του, ενώ μένουν μόνο λίγες τελικές λεπτομέρειες που χρειάζεται ακόμα να διευκρινιστούν.

Το σχέδιο νόμου, στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο Reuters, καλύπτει στις 174 σελίδες του μια πλειάδα τομέων όπως οι δημόσιοι διαγωνισμοί, η ψηφιοποίηση, οι κανόνες για την αύξηση εταιρικών κεφαλαίων και η ποινική ευθύνη των αξιωματούχων του δημοσίου.

Έχουν υπάρξει αρκετές απόπειρες περιορισμού της γραφειοκρατίας από προηγούμενες κυβερνήσεις, ωστόσο οι Ιταλοί πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν έχουν διαπιστώσει ουσιαστική διαφορά.

Η έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με την ευκολία του επιχειρείν για το 2020, που εξετάζει τα γραφειοκρατικά εμπόδια σε δραστηριότητες όπως το ξεκίνημα μιας επιχείρησης, την καταβολή φόρων και την εκτέλεση συμβάσεων, κατατάσσει την Ιταλία στη 58η θέση, αρκετά χαμηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Το διάταγμα του Κόντε απλοποιεί πολλές διαδικασίες και επίσης δίνει έναν αυστηρότερο ορισμό της κατάχρησης εξουσίας, καθιστώντας δυσκολότερη την δίωξη δημοσίων υπαλλήλων, σε μια προσπάθεια να «αποφευχθεί ο λεγόμενος φόβος της υπογραφής», που οδηγεί αρκετούς αξιωματούχους στο να μπλοκάρουν έργα προκειμένου να μην υπογράψουν κάτι για το οποίο αργότερα μπορεί να βρεθούν υπόλογοι.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, με το Κίνημα των 5 Αστέρων να ανησυχεί ότι υποστηρίζουν τη διαφθορά.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφιοποίηση της Ιταλίας, το διάταγμα απλοποιεί τις διαδικασίες για την εγκατάσταση νέων γρήγορων ευρυζωνικών δικτύων και περιορίζει τη δυνατότητα των δημάρχων να αντιτίθενται στην εγκατάσταση δικτύων 5G.

Οι αλλαγές αυτές θα έχουν αρχικά ισχύ μόνο για τους επόμενους 12 μήνες.