Ιταλία: Δικαστήριο ανέστειλε το μεταναστευτικό διάταγμα Σαλβίνι

Ιταλία: Δικαστήριο ανέστειλε το μεταναστευτικό διάταγμα Σαλβίνι

Την ισχύ του μεταναστευτικού διατάγματος Σαλβίνι ανέστειλε διοικητικό δικαστήριο στη Ρώμη, αποφασίζοντας ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε ισπανικό πλοίο επιχειρήσεων διάσωσης, που μεταφέρει 150 μετανάστες, να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα.   

«Κερδίσαμε την προσφυγή που καταθέσαμε ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου στην Ιταλία εναντίον του διατάγματος για την ασφάλεια του Σαλβίνι», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Όσκαρ Καμπς, ιδρυτής της ΜΚΟ Proactiva Open Arms.

Η ισπανική ΜΚΟ είχε προσφύγει στην ιταλική δικαιοσύνη ζητώντας να δώσει το πράσινο φως για να πάει στην Ιταλία, με το επιχείρημα ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο προβλέπει πως έχει το δικαίωμα να μεταφέρει τους μετανάστες σε ασφαλές μέρος.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο επισημαίνει ότι η προσφυγή του Open Arms «δεν φαίνεται να στερείται νομικής βάσεως». Υπογραμμίζεται ότι το πλοίο ξεκάθαρα βρέθηκε ενώπιον μιας «έκτακτης και σοβαρής» κατάστασης.

Επομένως, τονίζεται, πρέπει να επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα και να λάβει «άμεση βοήθεια» για τους «διασωθέντες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Όπως διαβεβαίωσε ο Όσκαρ Καμπς, το ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε την «αποβίβαση» των 147 μεταναστών, τους οποίους η Ιταλία αρνείτο να υποδεχθεί.

O Ματέο Σαλβίνι δεν έχει σχολιάσει τη δικαστική απόφαση. Πριν από λίγες εβδομάδες ο Σαλβίνι είχε περάσει έναν νέο νόμο που προβλέπει την επιβολή προστίμων, έως και 1 εκατομμυρίου ευρώ, σε πλοία που εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας χωρίς άδεια.