Ιταλία: Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών σε 65 πόλεις και κωμοπόλεις

Ιταλία: Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών σε 65 πόλεις και κωμοπόλεις

Σήμερα και αύριο, Κυριακή και Δευτέρα, διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη γειτονική Ιταλία. Αυτές τα δύο 24ωρα καλούνται να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες πέντε εκατομμύρια πολίτες, σε εξήντα πέντε πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας. Μάλιστα, σήμερα, μπορεί κανείς να ψηφίσει μέχρι τις 11 το βράδυ, τοπική ώρα, ενώ αύριο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.

Οι μεγαλύτερες πόλεις στις οποίες εκλέγεται δήμαρχος είναι η Ρώμη, η Τεργέστη και το Τορίνο. Στην Τεργέστη στον πρώτο γύρο, πριν δύο εβδομάδες, προβάδισμα είχε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, ενώ στο Τορίνο ο κεντροαριστερός Στέφανο Λο Ρούσο.

Η αναμέτρηση που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, φυσικά, είναι εκείνη της ιταλικής πρωτεύουσας.

Στον πρώτο γύρο, ο Ενρίκο Μικέτι, υποψήφιος της Λέγκα, της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, έλαβε το 30,1% των ψήφων. Ο κεντροαριστερός πρώην υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι το 27%.

Τις περασμένες ημέρες δεν πραγματοποιήθηκαν γκάλοπ, αλλά ο Γκουαλτιέρι μπορεί να ευνοηθεί από τη στήριξη του επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Παράλληλα, και ο αυτόνομος, κεντρώος υποψήφιος Κάρλο Καλέντα - o οποίος στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 19,8%- δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον πρώην υπουργό οικονομικών της κυβέρνησης Κόντε.

Η απερχόμενη δήμαρχος των Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, τέλος (η οποία, πριν δεκαπέντε ημέρες δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 19% των ψήφων) είπε ξεκάθαρα ότι δεν στηρίζει κανέναν από τους δύο υποψήφιους, διότι «οι ψηφοφόροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι και να κάνουν ανεπηρέαστα την επιλογή τους».