Ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή Τραμπ σε δίκη

Ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή Τραμπ σε δίκη

Ιστορική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία, θα διεξαχθεί σήμερα.

Θα πρόκειται για μόλις την τρίτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος παραπέμπεται σε δίκη και κινδυνεύει με καθαίρεση τα 250 χρόνια του δημοκρατικού πολιτεύματος των ΗΠΑ.

Η Επιτροπή Κανονισμού, έπειτα από μια ψηφοφορία στην οποία τηρήθηκαν όπως αναμενόταν οι κομματικές γραμμές (εννέα ψήφοι υπέρ, τέσσερις κατά), ενέκρινε κείμενο που προβλέπει έξι ώρες διαλόγου και κατόπιν τη διεξαγωγή των τελικών ψηφοφοριών για τις δύο κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι επανέλαβε χθες ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» αναγγέλλοντας την ψηφοφορία, στην οποία προεξοφλείται ότι το σώμα, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, θα εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ.

Επιστολή Τραμπ σε Πελόζι

Χθες ο Τραμπ -με επιστολή του- εξαπέλυσε επίθεση προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, χαρακτηρίζοντας παράνομη τη διαδικασία παραπομπής του.

Σύμφωνα με τους New York Times στη μακρά επιστολή του ο Αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στην Πελόζι την κατηγορεί ότι «προχωρώντας με την άκυρη διαδικασία παραπομπής, παραβιάζετε τον όρκο σας, παραβιάζετε την πίστη σας στο Σύνταγμα και κηρύσσετε ανοιχτό πόλεμο στην αμερικανική δημοκρατία».

Σε άλλο σημείο της, υποστηρίζει ότι «προσβάλλετε τους Αμερικανούς πιστούς, όταν λέτε ότι «προσεύχεστε για τον πρόεδρο» και γνωρίζετε ότι αυτή η δήλωση είναι ψευδής -εκτός και αν το λέτε με αρνητικό τρόπο» και συμπληρώνει ότι είναι φοβερό αυτό που κάνει και ότι αυτή θα πρέπει να ζήσει με τις τύψεις για την διαδικασία της παραπομπής του.

Ο Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για «κυνήγι μαγισσών», κάνει λόγο για «πραξικόπημα» και κατηγορεί την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι όλες οι διαδικασίες που κινεί εναντίον του, είχαν στην πραγματικότητα ξεκινήσει πριν καν γίνει η συνομιλία του με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πόλεμος στη Γερουσία

Υψηλοί ήταν οι τόνοι και στη Γερουσία το σώμα στο οποίο αναμένεται να διεξαχθεί η δική του Τραμπ, αφού ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Μιτς Μακόνελ απέρριψε αίτημα του ομολόγου του των Δημοκρατικών για τη κλήση μαρτύρων.

Ο Γερουσιαστής από το Κεντάκι περιέγραψε την πρόταση του Τσάκ Σούμερ ως «λάθος» και προειδοποίησε ότι «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εφιαλτικό προηγούμενο για το θεσμικό μας όργανο». Ο Μακόνελ πρόσθεσε ότι «Ο Σούμερ θα ήθελε προφανώς να κάνουμε τη δουλειά που έκανε η Βουλή, όμως δουλειά μας είναι να κρίνουμε».

Αποκαλώντας σαρκαστικά τη διαδικασία στη Βουλή από τους Δημοκρατικούς ως την «πιο συσσωρευμένη, ελάχιστη διεξοδική και άδικη έρευνα μομφής στη σύγχρονη ιστορία», ο Μακόνελ προέτρεψε τη Βουλή έστω και την τελευταία στιγμή να μην παραπέμψει τον πρόεδρο.

Υψηλά ποσοστά για Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που κατέγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ρεκόρ δημοτικότητας σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Σε όρους κομματικής συσπείρωσης, οι Ρεπουμπλικάνοι εγκρίνουν το έργο του Τραμπ κατά το 92%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες. Στην αντίπερα όχθη, στις τάξεις των Δημοκρατικών, το ποσοστό εκείνων που εγκρίνουν τα πεπραγμένα του δεν ξεπερνά το 4%. Μεταξύ όσων δήλωσαν ανεξάρτητοι, το 42% εγκρίνει το έργο του Τραμπ και το 50% το αποδοκιμάζει. Παρόλα αυτά πρόκειται και σε αυτή την πληθυσμιακή κατηγορία για ιστορικό υψηλό θετικών γνωμών υπέρ του ενοίκου του Λευκού Οίκου.