ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Ισραηλινή μελέτη: Στο 94% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer

Ισραηλινή μελέτη: Στο 94% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer

Η πρώτη μελέτη ευρείας κλίμακας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού - η μεγαλύτερη που έχει γίνει παγκοσμίως - και η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, κατέληξε ότι το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech έχει αποτελεσματικότητα 94%.

«Πρόκειται για την πρώτη ελεγμένη από ομότιμους (peer-reviewed) απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες», τόνισε ο Μπεν Ράις, ένας από τους ερευνητές, η οποία δημοσιεύτηκε στη γνωστή ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Η μελέτη διενεργήθηκε με βάση τα δεδομένα 1,2 εκατ. ανθρώπων στους οποίους προσέφερε τις υπηρεσίες του ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας του Ισραήλ (η Clalit Health Services), από την 20ή Δεκεμβρίου 2020 ως την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, οι συγγραφείς συμπέραναν ότι ο εμβολιασμός μείωσε κατά 94% τα κρούσματα του COVID-19, κατά 92% τις πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου και κατά 87% τις εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Σημειώνεται πως έως σήμερα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αποδεικνυόταν με κλινικές δοκιμές, που είχαν γίνει σε δείγματα χιλιάδων προσώπων, αλλά όχι σε πραγματικές συνθήκες, που συνεπάγονται πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ληπτών και συμπεριφορών, καθώς και την αντιμετώπιση προκλήσεων, ιδίως ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα πρέπει να διατηρείται σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Το εμβόλιο έχει επίσης αποτελεσματικότητα ως και 72% όσον αφορά την αποτροπή θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μετά την πρώτη δόση, αλλά οι μικροί αριθμοί τους σε αυτή τη μελέτη καθιστούν το συγκεκριμένο εύρημα λιγότερο αξιόπιστο.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 92% στην αποτροπή της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (όχι μόνο στην αποτροπή της εκδήλωσης συμπτωμάτων).