Ισραήλ: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι επίσημες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ισραήλ: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι επίσημες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ριβλίν θα αρχίσει τη Δευτέρα τις διαβουλεύσεις, προτού ορίσει εκείνον στον οποίο θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης και που είναι, εκτός απροόπτου, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Έξι ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο Ριβλίν θα δεχθεί με τη σειρά τη Δευτέρα και την Τρίτη τους εκπροσώπους των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Κνεσέτ, αρχής γενομένης από το Λικούντ του Νετανιάχου και το ψηφοδέλτιο Γαλάζιο-Λευκό του κυριότερου αντιπάλου του, του στρατηγού Μπένι Γκαντζ, ανέφερε σήμερα η προεδρία.

Για πρώτη φορά «ο πρόεδρος έδωσε εντολή οι συναντήσεις του με τα κόμματα να αναμεταδοθούν απευθείας σε όλες τις πλατφόρμες, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια», προστίθεται στην ανακοίνωση της προεδρίας όπου δεν διευκρινίζεται πώς θα γίνει αυτό.

Ο Ριβλίν έχει θεωρητικά περιθώριο μέχρι τις 24 Απριλίου προκειμένου να αναθέσει την εντολή. Ο υποψήφιος θα έχει τότε 28 ημέρες προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί κατά 14 ημέρες.

Ο Νετανιάχου, νικητής των εκλογών, εμφανίζεται βέβαιος ότι θα του ανατεθεί η εντολή.

Το Λικούντ, το κόμμα του, βρίσκεται μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων με μια έδρα παραπάνω απ΄ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί και θα σχηματίσει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Κοινοβούλιο, ανέφεραν σήμερα ΜΜΕ.

Μετά την καταμέτρηση του 97% των ψήφων, το Λικούντ και το Μπλε-Λευκό καταλάμβαναν από 35 έδρες, από τις 120 του Κοινοβουλίου.

Όμως η καταμέτρηση των τελευταίων ψήφων (στρατιωτών, διπλωματών ή κρατουμένων) επέτρεψε στο Λικούντ να εξασφαλίσει 36 έδρες. Το Μπλε-Λευκό παραμένει στις 35.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ