Ισραήλ: Μπλόκαρε ένα τούνελ της Χαμάς που προοριζόταν για να εισέρχονται στη χώρα μαχητές της

Ισραήλ: Μπλόκαρε ένα τούνελ της Χαμάς που προοριζόταν για να εισέρχονται στη χώρα μαχητές της

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέκλεισε μια σήραγγα που είχε σκάψει η Χαμάς στη Γάζα, η οποία προοριζόταν ως δίοδος για να μπαίνουν οι μαχητές της οργάνωσης στο Ισραήλ.

Ένοπλοι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν σήραγγες για να αιφνιδιάζουν τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014. Το Ισραήλ έκτοτε αναπτύσσει τεχνολογίες ανίχνευσης και κατασκεύασε ένα υπόγειο τσιμεντένιο φράγμα με αισθητήρες για να αποτρέψει τις προσπάθειες.

Ο στρατός έχει αποκαλύψει αρκετές σήραγγες τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία σήραγγα είχε «εξουδετερωθεί» πριν από ένα χρόνο, αλλά αποκαταστάθηκε με δύο διαδρομές που οδηγούσαν προς το Ισραήλ, αν και δεν πέρασαν το υπόγειο φράγμα, ανέφερε μια στρατιωτική δήλωση.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φαουζί Μπαρχούμ είπε ότι η οργάνωση έχει «το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να ενισχύσει και να αναπτύξει τις δυνατότητές της» και ότι η ισραηλινή ανακοίνωση παρουσίαζε «ψευδή επιτεύγματα» στο κοινό.

Η ανακοίνωση ήρθε περίπου μια εβδομάδα μετά την έξαρση της διασυνοριακής βίας, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν Παλαιστινιακούς στόχους και οι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ εκτόξευσαν εκατοντάδες ρουκέτες προς το Ισραήλ.