Ισραήλ: Μήνυμα στην Άγκυρα να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Ισραήλ: Μήνυμα στην Άγκυρα να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Το Ισραήλ φέρεται να διαβίβασε στην Άγκυρα ότι δεν θα υπάρξει αποκατάσταση στις διπλωματικές τους σχέσεις μέχρι να σταματήσουν οι δραστηριότητες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. 

Το Ισραήλ φέρεται να θέτει το θέμα αυτό ως προϋπόθεση για την επιστροφή πρεσβευτή στην Άγκυρα, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης YNet. Οι δύο πλευρές έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο από το 2018. 

Η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς ίδρυσε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, αφού ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας την ανάγκασε να εγκαταλείψει ένα από τα γραφεία της στη Δαμασκό. Από την Τουρκία, η Χαμάς σχεδιάζει στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Τον περασμένο Αύγουστο μάλιστα, ο Ερντογάν φιλοξένησε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, εξοργίζοντας το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ φέρεται να παραχώρησε υπηκοότητα σε αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της οργάνωσης.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές το ενδιαφέρον της να αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Χακάν Φιντάν, αρχηγός πληροφοριών της Τουρκίας, συναντήθηκε μυστικά  με ισραηλινούς αξιωματούχους, την ώρα που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πριν θέλει να δει τις μεταξύ τους σχέσεις να βελτιώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη να στείλει νέο πρέσβη στο Τελ Αβίβ, αλλά δεν έχει ακόμη κάνει επίσημη ανακοίνωση. 

AP Photo