Ισραήλ: Δεύτερο καθολικό lockdown ενόψει των γιορτών

Ισραήλ: Δεύτερο καθολικό lockdown ενόψει των γιορτών

Το Ισραήλ μπαίνει για δεύτερη φορά σε καραντίνα από σήμερα, καθώς ξεκινά η εβραϊκή εορταστική περίοδος, αναγκάζοντας τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ τα νέα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται.

Το πρώτο lockdown είχε επιβληθεί στη χώρα στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο, η κυβέρνηση όμως τώρα αναγνωρίζει ότι προχώρησε πολύ γρήγορα στην άρση των περιορισμών με την ελπίδα να αποφύγει περαιτέρω οικονομική ζημιά. Η χαλάρωση των μέτρων αφορούσε το άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα, ενώ επιτρέπονταν και οι μαζικές συναθροίσεις, πράγμα που συνέβαλε στο να ξεπεράσουν τα ημερήσια κρούσματα τις 5.000.

Η νέα καραντίνα, που τίθεται σε ισχύ σήμερα το μεσημέρι και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, συμπίπτει με την εβραϊκή πρωτοχρονιά, παραδοσιακά περίοδο οικογενειακών συναντήσεων και ομαδικών προσευχών.

Στις συναγωγές θα εφαρμοστούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμοί στον αριθμό των πιστών, ενώ σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι Ισραηλινοί θα μπορούν να κινηθούν σε μία ακτίνα 500 μέτρων από το σπίτι τους, με εξαίρεση μόνο τη μετάβαση στον τόπο εργασίας, τα ψώνια για βασικά είδη και την άσκηση. Περιορισμοί θα ισχύουν και για τους χώρους εργασίας.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, στο Ισραήλ, μία χώρα με πληθυσμό 9 εκατομμυρίων, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.169 άτομα.

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας αποδίδουν το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού στην ελλιπή συμμόρφωση για τη χρήση της μάσκας και τη μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στις πυκνοκατοικημένες αραβικές και υπερορθόδοξες εβραϊκές συνοικίες και στα σχολεία.

Πολλοί Ισραηλινοί κατηγορούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι Υπουργοί του οποίου διαφωνούσαν δημοσίως σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, ότι άργησε να αντιδράσει στο δεύτερο κύμα εξάπλωσης, και χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν κάθε εβδομάδα έξω από την προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ.