Ισπανός ΥΠΕΞ: Η καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών δεν επιλύει το πολιτικό πρόβλημα

Ισπανός ΥΠΕΞ: Η καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών δεν επιλύει το πολιτικό πρόβλημα

Το θέμα που έχει τεθεί στην Ισπανία με την κίνηση της Καταλονίας για ανεξαρτησία δεν θα τελειώσει με την καταδίκη σε ποινές φυλάκισης εννέα αυτονομιστών ηγετών, δήλωσε σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ, ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, καλώντας για διάλογο στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης από εννέα έως 13 έτη ηγέτες αυτής της βορειοανατολικής περιφέρειας της Ισπανίας για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της Καταλονίας το 2017 να αποκτήσει την ανεξαρτησία της, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις.

Η κίνηση για ανεξαρτησία έχει διχάσει τους κατοίκους στην Καταλονία, δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους. «Χθες, σήμερα και αύριο θα παραμείνει ένα πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί», είπε. «Δεν είναι δουλειά των δικαστών να επιλύσουν το πολιτικό πρόβλημα», είπε ακόμη.

Το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας αγνόησε εκείνους στην Καταλονία που είναι εναντίον της αποχώρησης από την Ισπανία, προσέθεσε, λέγοντας: «Πρόκειται για μια απολυταρχική θέση.» Οι αυτονομιστές έχουν απορρίψει επανειλημμένα τις αιτιάσεις αυτές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο, το 48,3% των Καταλανών τάσσονται κατά της αποχώρησης από την Ισπανία και το 44% υπέρ.

Στο μεταξύ, ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να προασπίζεται το δικαίωμα της Καταλονίας για αυτοδιάθεση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για διεθνή ΜΜΕ, ο Τόρα είπε πως η χθεσινή ετυμηγορία περιορίζει διάφορα δικαιώματα τα οποία θεωρούνταν προηγουμένως κατοχυρωμένα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της Καταλονίας για αυτοδιάθεση... Το δημοψήφισμα είναι η πιο θετική λύση στην προσπάθεια να επιλύσουμε αυτή την κατάσταση», είπε ο Τόρα, ο οποίος έθεσε επίσης το ερώτημα τι προτείνει η Ισπανία προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP