Ισπανία: Σε καραντίνα και πάλι χιλιάδες άτομα στην Καταλονία

Ισπανία: Σε καραντίνα και πάλι χιλιάδες άτομα στην Καταλονία

Μέτρα καραντίνας θα ισχύουν από σήμερα για περίπου 160.000 άτομα στην Καταλονία καθώς οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα έξαρση κρουσμάτων στην περιοχή, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την άρση της καραντίνας σε εθνικό επίπεδο.

Έπειτα από αρκετές μέρες πολιτικών εντάσεων και νομικών διαβουλεύσεων το δικαστήριο ενέκρινε την απόφαση των αρχών για επιβολή καραντίνας σε επτά πόλεις της Καταλονίας, ενώ η περιφερειακή κυβέρνηση ενθαρρύνει και τους κατοίκους τριών συνοικιών στα προάστια της Βαρκελώνης να παραμείνουν στο σπίτι.

Η Ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε τη λήξη της καραντίνας στις 21 Ιουνίου, θεωρώντας ότι, μετά από 28.000 θανάτους, η πανδημία είχε υποχωρήσει.

Ωστόσο, από τότε έχουν καταγραφεί πάνω από 170 εστίες νέας διασποράς του ιού, με αποτέλεσμα οι περιφερειακές αρχές να επιβάλλουν διάφορους τοπικούς περιορισμούς, δημιουργώντας σύγχυση στους πολίτες και θυμό στους επιχειρηματίες.

Η Καταλονία, η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ισπανίας, είναι η πρώτη που επιβάλλει και πάλι καραντίνα στους κατοίκους της, ωστόσο κάποια μέρη της Γαλικίας δεν μπορούν να δεχτούν επισκέπτες και η βασκική πόλη Ορντίζια επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας για να καταστείλει τη νέα έξαρση των κρουσμάτων.

Τέλος, ακολουθώντας το παράδειγμα της Καταλονίας, όλο και περισσότερες περιφέρειες επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας παντού, ανεξάρτητα με το αν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, μάλιστα, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική ακόμη και για όσους πηγαίνουν στην παραλία.