Ισπανία: Πρόωρες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου

Ισπανία: Πρόωρες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου

Για τις 10 Νοεμβρίου προκηρύχθηκαν νέες βουλευτικές εκλογές, καθώς ο βασιλιάς Φελίπε Στ΄ αποφάσισε να μην δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κανέναν άλλον υποψήφιο, μετά την άρνηση όλων των άλλων κομμάτων να στηρίξουν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ για την πρωθυπουργία.

Η απόφαση για την προκήρυξη εκλογών ελήφθη μετά τις διήμερες διαβουλεύσεις που είχε ο βασιλιάς με τους ηγέτες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

Μετά την πρώτη αποτυχία του Σάντσεθ να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, τον Ιούλιο, καθώς δεν κατάφερε να συμφωνήσει με το αριστερό Podemos, ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα. Η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 23η Σεπτεμβρίου, οπότε, εφόσον δεν βρισκόταν λύση, το κοινοβούλιο θα διαλυόταν και η χώρα θα όδευε ξανά σε εκλογές.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεθ δεν κατάφερε να να βρει υποστηρικτές στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς οι αντίπαλες παρατάξεις αρνήθηκαν να του παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, με τη χώρα της Ιβηρικής να ετοιμάζεται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ώστε να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Οι εκλογές αυτές θα είναι οι τέταρτες που θα διεξαχθούν στην Ισπανία μέσα σε τέσσερα χρόνια.