Ισπανία: Κάθειρξη έως και 13 χρόνια για τους Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες

Ισπανία: Κάθειρξη έως και 13 χρόνια για τους Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες

Ποινές φυλάκισης έως και 13 χρόνια έλαβαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης 13 Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες για τον ρόλο τους στην προσπάθεια της περιοχής το 2017 να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Το Δικαστήριο καταδίκασε εννέα άτομα σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια.  Ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας έλαβε την αυστηρότερη ποινή ενώ ο Κάρλες Πουτζεμόν, ο οποίος τότε ήταν περιφερειακός πρόεδρος, παραμένει εξορία στο Βέλγιο. Οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ανυπακοή και δεν καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για την κατηγορία της εξέγερσης.

Ο επικεφαλής της ισπανικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε για ένα «νέο στάδιο» στην Καταλονία στη βάση του διαλόγου μετά την καταδίκη Καταλανών αυτονομιστών για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της

«Τώρα που ανακοινώθηκε η ποινή, ένα νέο στάδιο ξεκινά» κατά το οποίο « ο σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από την αποκατάσταση της συνύπαρξης στην Καταλονία», ανέφερε ο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης είπε απευθυνόμενος στην αυτονομιστική περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ότι η κυβέρνησή του είναι «διατεθειμένη να συμβάλει στον διάλογο στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας».

«Το ναυάγιο ενός (αυτονομιστικού) πολιτικού σχεδίου που απέτυχε επιβεβαιώθηκε σήμερα», είπε ακόμη ο Σάντσεθ, καταγγέλλοντας το «ρήγμα» που άφησε στην Καταλονία η απόπειρα ανεξαρτητοποίησής της.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» και «κανείς δεν δικάζεται για τις ιδέες του», επέμεινε ακόμη μετά τις κατηγορίες των αυτονομιστών για μια «πολιτική δίκη».

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης της περιφέρειας Κιμ Τόρα κάλεσε να δοθεί αμνηστία σε όλους τους αυτονομιστές ηγέτες που καταδικάστηκαν σήμερα από το ισπανικό κράτος, όμως ο Σάντεθ είπε πως αυτοί θα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους.

Ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλος Πουτζντεμόν χαρακτήρισε «αγριότητα» την επιβολή αυτών των ποινών. «Είναι ώρα να αντιδράσουμε ... για το μέλλον των γιών και των θυγατέρων μας. Για τη δημοκρατία. Για την Ευρώπη. Για την Καταλονία», έγραψε στο Twitter.

Ο αυτονομιστής πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας, ο οποίος καταδικάσθηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, διαβεβαίωσε πως, παρά τις βαριές ποινές που επιβλήθηκαν, το αυτονομιστικό κίνημα θα επανέλθει «ακόμα ισχυρότερο».

«Σ'' αυτούς που η μοναδική τους βούληση είναι να κάνουν κακό, τους λέμε πως τίποτε δεν τελείωσε σήμερα, δεν μας νικήσατε ούτε μας πείσατε. Θα επανέλθουμε και θα επανέλθουμε ισχυρότεροι (...) Μην έχετε καμιά αμφιβολία, θα επανέλθουμε και θα κερδίσουμε», υπόσχεται σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του, την οποία έγραψε στη φυλακή και η οποία δημοσιοποιήθηκε από το κόμμα του, τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC).

Στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, στην Βαρκελώνη, διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό την Κυριακή το βράδυ πριν απομακρυνθούν από την αστυνομία. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αποφάσεις του δικαστηρίου θα αυξήσουν την ένταση στο πολιτικό σύστημα της Ισπανίας, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις τέταρτες εκλογές μέσα σε τέσσερα χρόνια στις 10 Νοεμβρίου. Παρά τη νίκη του στις τελευταίες εκλογές τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως η δίκη των Καταλανών που διήρκησε 4 μήνες ήταν η πιο πολιτικά φορτισμένη διαδικασία που έζησε η Ισπανία από τότε που ένας άλλος καταλανός ηγέτης, ο Λουίς Κομπανίς είχε δικαστεί το 1940, διεκδικώντας επίσης την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ωστόσο, στρατιωτικό δικαστήριο κατά τη δικτατορία του Φράνκο καταδίκασε τον ηγέτη σε θάνατο.