Ισπανία: Ακόμα πιο κοντά σε εκλογές μετά το «ναυάγιο» Σοσιαλιστών - Podemos

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, 10:07
-A +A
Ισπανία: Ακόμα πιο κοντά σε εκλογές μετά το «ναυάγιο» Σοσιαλιστών - Podemos

Ένα βήμα πριν τις πρόωρες εκλογές βρίσκεται ξανά η Ισπανία μετά και τη χθεσινή, δεύτερη, αποτυχημένη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Podemos για τη δυνατότητα άρσης του κυβερνητικού αδιεξόδου, το οποίο είναι σε εξέλιξη για πάνω από τρεις μήνες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Podemos δεν έχουν ευοδωθεί και ενόψει της προθεσμίας της 23ης Σεπτεμβρίου για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα. 

Ο Σάντσεθ έχει προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή στο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, δίνοντας του δυνατότητα να συμφωνεί σε πολιτικές, δίχως συμμετοχή στα υπουργικά αξιώματα. Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις του Σάντσεθ περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, τις συντάξεις και την αγορά ακινήτων.  

Παρόλα αυτά,  οι δυο πλευρές παρέμειναν περιχαρακωμένες στις θέσεις τους και δεν θέλησαν να εξετάσουν κανένα άλλο εναλλακτικό ενδεχόμενο: οι Σοσιαλιστές θέλουν να κυβερνήσουν μόνοι, με κοινοβουλευτική στήριξη από τους Podemos, ενώ το αριστερό κόμμα επιμένει στην κυβέρνηση συμμαχίας.

Μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Αδριάνα Λάστρα δήλωσε πως δεν πρόκειται στο κόμμα τους ούτε καν να εξετάσουν ούτε την έσχατη λύση -τη συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες των παρατάξεων Πέδρο Σάντσεθ και Πάβλο Ιγκλέσιας--εάν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει μία προγραμματική συμφωνία.

Ο διαπραγματευτής των Podemos Πάβλο Ετσενίκε χαρακτήρισε «λάθος» τη στάση του PSOE και πρόσθεσε πως για την παράταξή του «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που τις εγκαταλείψαμε τον Ιούλιο» και διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να προσφέρουν «τζάμπα ψήφους» στους Σοσιαλιστές.

Τον Ιούλιο, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός απέτυχε δύο φορές να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου, αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες με το Podemos.

AP Photo/Bernat Armangue

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 06/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα