«Θνησιγενές εν τη γενέσει» του το σχέδιο του γαμπρού Τραμπ για την Παλαιστίνη;

«Θνησιγενές εν τη γενέσει» του το σχέδιο του γαμπρού Τραμπ για την Παλαιστίνη;

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η διάσκεψη της Μανάμα, που διεξάγεται σήμερα και την Τετάρτη υπό τη αιγίδα του γαμπρού και συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ παρουσιάζεται από την αμερικανική διοίκηση ως η «χρυσή ευκαιρία» για την επίλυση του πλέον δυσεπίλυτου προβλήματος της Μέσης Ανατολής, του Παλαιστινιακού. Η Ουάσινγκτον θεωρεί το «σχέδιο», το οποίο θα συζητηθεί στο Μπαχρέιν με οικονομικούς αξιωματούχους των πλούσιων χωρών του Κόλπου, ως «ιστορικό». Στον αντίποδα όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι είναι «νεκρό» πριν καν παρουσιαστεί λεπτομερώς.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα δυο χρόνια που ο Κουσνερ επεξεργάζεται το σχέδιο φρόντισε να κρατηθεί μακρυά τόσο από τα φώτα της δημοσιότητας όσο και από το Υπουργείο Εξωτερικών και τον επικεφαλής του Μάικ Πομπέο. Τον περασμένο Απρίλιο πάντως, ο τελευταίος εξέφρασε φόβους ότι το σχέδιο είναι πρακτικά «ανεφάρμοστο». Μάλιστα, σύμφωνα με την Washington Post, ο Πομπέο κοινοποίησε αυτούς τους φόβους του, και στους προέδρους των ισχυρότερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, με τους οποίους συναντήθηκε εκείνη την περίοδο.

Ο στόχος του Κούσνερ είναι η κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος δεκαετίας για τους Παλαιστίνιους και ο διπλασιασμός του ΑΕΠ τους, κάτι που όμως απορρίπτει αναφανδόν η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα μποϊκοτάρει την διάσκεψη.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές οι εξής παράγοντες αναμένεται να παίξουν αρνητικό ρόλο. Πρώτα από όλα δεν είναι γνωστό εάν τα αραβικά κράτη του Κόλπου- που έχουν βρει σημεία προσέγγισης με το Ισραήλ λόγω της κοινής τους εχθρότητας προς το Ιράν- θα είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στο οικονομικό μέρος του σχεδίου πριν από τη επίτευξη πολιτικής συμφωνίας. Ο Βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος ως «Ο Φρουρός- προστάτης των δύο Ιερών Τεμενών» δεν δείχνει τόσο «θερμός» προς το σχέδιο Κούσνερ αφού εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να κατηγορηθεί για μειοδοσία από τους σκληροπυρηνικούς Σουνίτες για τους οποίους, το Παλαιστινιακό αποτελεί αιτία πολέμου. 

Ύστερα βασικός παράγων είναι η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ. Μπορεί ο Μπεντζαμιν Νετανιάχου να κατέκτησε την πρώτη θέση στις εκλογές του Απριλίου, όμως δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας του με το κόμμα του πρώην υπουργού Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Με δεδομένο ότι έχουν προκηρυχθεί νέες εκλογές στο Ισραήλ για τον Σεπτέμβριο, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Κούσνερ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τον Νετανιάχου με τον οποίο έχουν στενούς δεσμούς. 


Πολλοί δε παρομοιάζουν το σχέδιο με την αγορά συγκροτήματος κτιρίων στο Μανχάταν ύψους 2 δις δολαρίων που έγινε από την οικογένεια Κούσνερ το 2007. Τότε οι ειδικοί προεξοφλούσαν ότι η αγορά θα οδηγούσε σε πτώχευση την εταιρεία real estate, όμως ο σημερινός γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ επέμενε ότι ήταν επικερδής. 

Λίγους μήνες αργότερα όμως,  η χρεοκοπία της Lehman Brothers έδινε το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά των Κούσνερ.