«Σαφάρι» στο Στρασβούργο για την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Σαφάρι» στο Στρασβούργο για την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

του Γιώργου Παυλόπουλου

Σε μια παρακινδυνευμένη αποστολή, ένα... πολιτικό σαφάρι που έχει στόχο την άγρα ψήφων και τη διασφάλιση της αναγκαίας πλειοψηφίας των 376 (τουλάχιστον) ευρωβουλευτών η οποία απαιτείται για να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πεδίο δράσης της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας και εκλεκτής των «28» για τη συγκεκριμένη θέση είναι οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, όπου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία.

Δεν αποκλείεται, βεβαίως, αυτό τελικώς να μην συμβεί. Διότι εάν φανεί ότι η φον ντερ Λάιεν δεν έχει «κλειδώσει» τις αναγκαίες ψήφους, τότε είναι πολύ πιθανό οι ταγοί της ΕΕ να μην διακινδυνεύσουν την ταπείνωσή τους στην Ευρωβουλή. Κάτι που θα σημαίνει ότι η διαδικασία ενδέχεται να αναβληθεί για μερικές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Είναι φανερό, εξάλλου, ότι πολλά από τα 751 μέλη της κυριολεκτικά... διψούν για αίμα μετά την προσβολή και την απαξίωση που υπέστησαν από τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών, οι οποίοι έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όλους τους υποψήφιους των πολιτικών ομάδων και επέλεξαν με αποκλειστικό γνώμονα τις μεταξύ τους ισορροπίες.

Η αλήθεια δε είναι ότι αυτή τη στιγμή τίποτα δεν έχει κριθεί και τα περισσότερα βέλη της Γερμανίδας με το εμβληματικό όνομα δεν δείχνουν να βρίσκουν στόχο. Για του λόγου το αληθές, επισήμως μόνο το Ευρωπαϊκό Κόμμα έχει υιοθετήσει την υποψηφιότητά της και στις τάξεις των 182 βουλευτών που ανήκουν σε αυτό δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες διαφωνίες και διαρροές.

«Κλωτσούν» Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι

Μόνο που απομένουν άλλες 196 ψήφοι που πρέπει να βρει η φον ντερ Λάιεν – και εδώ τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν. Οι Σοσιαλιστές, για παράδειγμα, η δεύτερη ισχυρότερη ομάδα με 154 εκπροσώπους, εμφανίζονται διχασμένοι, κυρίως εξαιτίας της διαφωνίας των μελών του SPD και άλλων βορειοευρωπαϊκών όμορων κομμάτων να στηρίξουν την υποψηφιότητά της.

Το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς από τους 108 της ομάδας «Ανανεώνουμε την Ευρώπη», που συγκροτήθηκε από τους Φιλελεύθερους και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος κατηγορείται για... πραξικόπημα ενάντια στην δημοκρατική βούληση της Ευρωβουλής και των Ευρωπαίων πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα. Όσο για τους Πράσινους, τους οποίους επίσης επιχειρεί να προσεγγίσει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, οι 74 βουλευτές τους έχουν ακόμη περισσότερες αναστολές να την υπερψηφίσουν.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, υπάρχουν παραδόξως αρκετοί ευρωσκεπτικιστές (από την Πολωνία και άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης) που εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν την φον ντερ Λάιεν – θεωρώντας ότι ήδη πέτυχαν τον στόχο τους «σκοτώνοντας» τις υποψηφιότητες του Μάνφρεντ Βέμπερ και του Φρανς Τίμερμανς.

Θα κάνουν την επανάστασή τους;

Σε κάθε περίπτωση, με βάση όλα τα παραπάνω και παρά το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές δεν μας έχουν συνηθίσει σε... επαναστάσεις και τελικώς υποχωρούν και συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις, ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Το πολιτικό αυτό θρίλερ, καταμεσής του καλοκαιριού, έχει αναμφίβολα ενδιαφέρον και προσφέρεται για πολλών ειδών συμπεράσματα.

AP Photo/Francisco Seco