«Ρελάνς» Μάκρι στην Αργεντινή με πακέτο οικονομικών μέτρων

«Ρελάνς» Μάκρι στην Αργεντινή με πακέτο οικονομικών μέτρων

Του Γιάννη Μαντζίκου

Λίγες μέρες μετά την ήττα του στις προκριματικές εκλογές της Αργεντινής από τους Περονιστές και με ορατό το ενδεχόμενο της ήττας στις εκλογές του Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μακρι δήλωσε σήμερα ότι θα μειώσει τους φόρους εισοδήματος των μισθωτών και θα αυξήσει τις επιδοτήσεις για παροχή δημόσιων υπηρεσιών.

Η συντριπτική νίκη του Περονιστή υποψηφίου προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες και της συνυποψηφίας του (πρώην προέδρου της χώρας) Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ όχι μόνο επέφερε ένα ισχυρό πλήγμα στις πιθανότητες επανεκλογής του Μάκρι στις 27 Οκτωβρίου αλλά προκάλεσε φόβους στις οικονομικές αγορές ότι η Αργεντινή μπορεί να επανέλθει στις παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίες ουσιαστικά χρεοκόπησαν τη χώρα.

Η κατάρρευση του νομίσματος, του χρηματιστηρίου και των ομολόγων της Αργεντινής τη Δευτέρα –που ήταν η μεγαλύτερη από εποχή της κρίσης χρέους στη νοτιοαμερικανική χώρα το 2011– προκάλεσε κύματα αναταράξεων στις αναδυόμενες αγορές.

Με φόντο τα παραπάνω λοιπόν, ο κεντροδεξιός Μάκρι, πρώην Δήμαρχος του Μπουένος Άιρες ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα βρίσκεται στα 12.500 πέσος (190 ευρώ), το ύψος της οποίας δεν διευκρινίστηκε ενώ θα δοθεί επίσης έκτακτη κοινωνική βοήθεια 2.000 πέσος (30 ευρώ) στους μισθωτούς και 5.000 πέσος (76 ευρώ) στους δημόσιους υπαλλήλους και στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Τα μέτρα που παίρνω και που πρόκειται να μοιραστώ μαζί σας τώρα είναι επειδή σας άκουσα. Άκουσα τι θέλατε να μου πείτε την Κυριακή», είπε ο Μάκρι σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Αυτά είναι μέτρα που θα ανακουφίσουν 17 εκατομμύρια εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», είπε ο Μάκρι, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί με την αντιπολίτευση.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Μάκρι δεν είχε κερδίσει ούτε τις προηγούμενες προκριματικές προεδρικές εκλογές, ωστόσο είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την προεδρία.

Φωτογραφία: AP