«Πολύ αισιόδοξοι» οι ΗΠΑ για συμφωνία με την Κίνα «σύντομα»

«Πολύ αισιόδοξοι» οι ΗΠΑ για συμφωνία με την Κίνα «σύντομα»

«Πάρα πολύ αισιόδοξη» για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με αυτή της Κίνας για το εμπόριο «σύντομα» είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ. «Δεν μπορώ να προκαταβάλλω τις συνομιλίες με την Κίνα, αλλά είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σύντομα», τόνισε η Γκρίσαμ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. 

Εχθές, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, δήλωσε ότι ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία για σταδιακή ακύρωση των υφιστάμενων μεταξύ τους δασμών. Αν η συμφωνία οριστικοποιηθεί αναμένεται να συμπεριλαμβάνει την ακύρωση δασμών που έχει αναγγελθεί πως θα επιβληθούν τη 15η Δεκεμβρίου σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά αγαθά αξίας 156 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και παιγνιδιών.

Η συμφωνία ίσως υπογραφεί πριν από τα τέλη του χρόνου από τους προέδρους Ντ. Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο το πού δεν έχει ακόμη οριστεί. Μια από τις δεκάδες τοποθεσίες που έχουν προταθεί είναι το Λονδίνο, όπου θα μπορούσε να γίνει συνάντηση των ηγετών μετά τη σύνοδο κορυφής του NATO (3η-4η Δεκεμβρίου). 

Ωστόσο αρκετοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η λήξη του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου, που κήρυξε ο Τραμπ για να αναγκάσει το Πεκίνο να διαπραγματευθεί. Αρκετοί αξιωματούχοι και σύμβουλοι εντός κι εκτός της κυβέρνησης του μεγιστάνα προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στην άρση των δασμών, του βασικού όπλου του Τραμπ. 

Γιούνκερ: Δεν θα επιβάλλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα ο Ντ. Τραμπ

Πεπεισμένος ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα επιβάλλει τις προσεχείς ημέρες νέους, επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στη χώρα του εμφανίστηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

«Ο Τραμπ θα κατακρίνει λιγάκι, αλλά δεν θα υπάρξουν [σ.σ. επιπρόσθετοι] τελωνειακοί δασμοί στα αυτοκίνητα» ευρωπαϊκής προέλευσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, τόνισε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung που δημοσιεύεται σήμερα.

«Δεν θα το κάνει», επιμένει ο πρόεδρος της Κομισιόν και τονίζει απαντώντας σε ερώτηση που του υποβάλλεται «μιλάτε για κάποιον απόλυτα ενημερωμένο».

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ αναμένεται να αποφασίσουν ως τα μέσα Νοεμβρίου αν θα αυξήσουν τους δασμούς στα αυτοκίνητα, τμήματα και ανταλλακτικά τους που εισάγουν από την ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ