«Πόλεμος»  δηλώσεων Ερντογάν-Νετανιάχου....

«Πόλεμος» δηλώσεων Ερντογάν-Νετανιάχου....

Για προεκλογικά «τερτίπια» κατηγόρησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τονίζοντας ότι θα κάνει οτιδήποτε περνά από το χέρι του για προστατέψει τα δικαιώματα των Παλεστινιών. 

Απαντώντας στις δηλώσεις Νετανιάχου, ο Ερντογάν δήλωσε σε συγκέντρωση στην επαρχία Πουρσακλάρ της Άγκυρας «Αντί να αποτρέψει την καταπίεση των μουσουλμάνων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βάζει στόχο εμένα για να επενδύσει στις επικείμενες εκλογές. Δεν θα λογοδοτήσουμε σε τέτοιους δυνάστες».

Μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Νετανιάχου «τύραννο» και «δολοφόνο», λέγοντας ««Σύνελθε Μπενιαμίν, είσαι σκληρός, δολοφόνος. Σκοτώνεις ακόμη και 7χρονα παιδιά».

Το νέο επεισόδιο ανάμεσα στους δυο ηγέτες ξεκίνησε όταν την Κυριακή ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ για τον ίδιο δεν αποτελεί έθνος-κράτος «όλων των πολιτών» του, αλλά αποκλειστικά και «μόνο του εβραϊκού λαού»: κατά συνέπεια, όχι της μεγάλης αραβικής και μουσουλμανικής κοινότητας.

H πρώτη απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν ο οποίος κατήγγειλε χθες Τρίτη τον «κατάφωρο ρατσισμό» τον οποίο εκδηλώνει, κατ' αυτόν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Ο Ερντογάν, ο Τούρκος δικτάτορας, καταφέρεται εναντίον της ισραηλινής δημοκρατίας ενώ οι φυλακές είναι γεμάτες Τούρκους δημοσιογράφους και δικαστές. Τι αστείο», ήταν η αντίδραση του Νετανιάχου, που περιέχεται σε ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες του τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου αντέτεινε ότι «Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στο Ισραήλ» για να προσθέσει «το Ισραήλ είναι μια δημοκρατία όπου όλοι οι Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν δύο εκατομμυρίων Αράβων, απολαύουν ισότητα δικαιωμάτων».

AP Photo