«Αστακός» το Παρίσι ενόψει των αυριανών κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων»

Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2018, 12:38
-A +A
«Αστακός» το Παρίσι ενόψει των αυριανών κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων»

Μετά την άρνηση των κίτρινων γιλέκων να συζητήσουν και με φόντο την αυριανή τους διαδήλωση, η γαλλική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει πολλές χιλιάδες αστυνομικούς, ενώ παρουσία θα έχει και ο στρατός της χώρας. Την ίδια ώρα, βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης φέρονται να ετοιμάζουν πρόταση μομφής κατά του Γάλλου προέδρου.

Συνολικά 89.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν αύριο στη Γαλλία, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι όπου θα αναπτυχθούν επίσης για πρώτη φορά στην γαλλική πρωτεύουσα περίπου δώδεκα θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής.

Στη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας. «Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ. Η GIGN, δηλαδή οι επίλεκτες δυνάμεις της Χωροφυλακής, έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία.

Ελήφθησαν μέτρα ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, πρόσθεσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν σε πολλά ευαίσθητα σημεία του Πα-ντε-Καλέ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε χθες κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Γερουσία ότι «θα παρθούν έκτακτα μέτρα. Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει έκτακτα μέσα που θα προστεθούν στις 65.000 δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη τη Γαλλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον των γερουσιαστών, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα μέσα.

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν απαγορεύεται στους διαδηλωτές να εκφραστούν, αλλά τους προειδοποιεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «να πέσουν στην παγίδα που στήνουν οι ταραξίες». 

Σημειώνεται ότι η αυριανή κινητοποίηση θα είναι η τέταρτη των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, ενώ οι διαδηλωτές συνεχώς κλιμακώνουν τη δράση τους, την ώρα που προστίθενται στις διαδηλώσεις και Λύκεια. 

"Όλα δείχνουν ότι ριζοσπαστικά, υπονομευτικά στοιχεία, θα προσπαθήσουν ξανά να κινητοποιηθούν" το Σάββατο κατά τη διάρκεια του τέταρτου Σαββατοκύριακου κινητοποιήσεων των "κίτρινων γιλέκων", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, αιτιολογώντας την κινητοποίηση μιας δύναμης των δυνάμεων ασφαλείας "σε μεγάλη κλίμακα" που θα έχει ως άξονα μια μεγαλύτερη κινητικότητα και ικανότητα αντίδρασης.

Οι αρχές αναμένουν "περίπου χίλιους ανθρώπους (στο Παρίσι), αλλά μεταξύ αυτών των ατόμων υπάρχουν και κάποιοι υπερβολικά βίαιοι", πρόσθεσε ο υπουργός, εκφράζοντας τη λύπη του που "οι τρεις αυτές τελευταίες εβδομάδες (των κινητοποιήσεων) γέννησαν ένα τέρας που έχει ξεφύγει από τους γεννήτορές του". Στην κινητοποίηση αυτή θα μετάσχουν σύμφωνα με τον Καστανέρ "περίπου 10.000 (άνθρωποι) σε όλη τη Γαλλία".

Ο υπουργός δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να μετάσχουν και βίαια στοιχεία από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι "μέλη του προσωπικού της Ασπίδας του Θριάμβου είπαν ότι είδαν έναν Γερμανό και έναν Πορτογάλο να σπάνε στην Αψίδα του Θριάμβου" το περασμένο Σάββατο.

Τα θωρακισμένα αυτά οχήματα "δεν είναι ο στρατός, δεν είναι άρματα μάχης, είναι εξειδικευμένα μέσα της εθνικής χωροφυλακής που επιτρέπουν κυρίως την άρση των οδοφραγμάτων", σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι μετά τη θεαματική βία των προηγούμενων Σαββατοκύριακων των κινητοποιήσεων, "εξελίξαμε τη δύναμη" θέλοντας να έχει "μια μεγαλύτερη κινητικότητα για να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στην στρατηγική της διάλυσης και της μετακίνησης που ακολουθούν οι ταραξίες".

Κλειστά μουσεία και γήπεδα

Υπό τον φόβο νέων ταραχών έχουν αναβληθεί ποδοσφαιρικοί αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, ενώ κλειστά θα παραμείνουν το Σάββατο διάφορα μουσεία στο Παρίσι, περιλαμβανομένου του Λούβρου, του Grand Palais και της Όπερας. Επίσης, κλειστός για το κοινό θα παραμείνει και ο Πύργος του Άιφελ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διαχειριστής του εμβληματικού μνημείου.

Πρόταση μομφής ετοιμάζει η Αντιπολίτευση

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) και του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) που έχουν δυσαρεστηθεί από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η γαλλική κυβέρνηση την κρίση των "κίτρινων γιλέκων" σχεδιάζουν να καταθέσουν πρόταση μομφής τη Δευτέρα.

Αν και δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες ψήφους, ευελπιστούν πως θα καταφέρουν να πάρουν με το μέρος τους και άλλους βουλευτές, καθώς σε όλη τη χώρα επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο και τους χειρισμούς του.

"Τις ερχόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε να διευρυνθεί η ομάδα των ανθρώπων που μπορούν να καταθέσουν αυτήν την πρόταση (μομφής) μαζί με μας", και από άλλα πολιτικά κόμματα, δήλωσε ο αρχηγός του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ σε δημοσιογράφους.

Φήμες για ένταση Μάκρον-Φιλιπ

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αποφύγει να μιλήσει για την κοινωνική κρίση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να κάνει τις ανακοινώσεις και τις όποιες διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα. Όπως είπε ο εκπρόσωπός του, Μαρκ Φεσνό, ο πρόεδρος θα μιλήσει «όταν αυτό θα είναι χρήσιμο για την επίτευξη της ειρήνης».

Την ίδια ώρα όμως, γαλλικά μέσα αναφέρουν ότι έχει δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας με αφορμή «τα κίτρινα γιλέκα» και τον φόρο στα καύσιμα. 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα