Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ - Ήρθη ο συναγερμός για τσουνάμι
Καραϊβική

Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ - Ήρθη ο συναγερμός για τσουνάμι

Ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξεως των 7,7 της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ στην Καραϊβική. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτου, εκδηλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κούβας και Τζαμάικας σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός σημειώθηκε 133 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Λουτσία στην Τζαμάικα, ενώ μετά την ισχυρή δόνηση τέθηκε συναγερμός για την εμφάνιση τσουνάμι. 

Εν συνεχεία λίγο πριν τα μεσάνυχτα ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Προειδοποίησης. «Η απειλή για τσουνάμι που συνδέεται με αυτό τον σεισμό έχει περάσει και δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος», τόνισε το Κέντρο.

Να σημειωθεί ότι η προειδοποίηση για τσουνάμι έκανε λόγο για κύματα ενός μέτρου και αφορά τις ακτές του Μεξικού, του Μπελίζ, της Κούβας, της Ονδούρας, της Τζαμάικας και των νήσων Κέιμαν, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι.

Μιλώντας ειδικοί στο Reuters ανέφεραν ότι «επικίνδυνα κύματα τσουνάμι προβλέπονται για ορισμένες ακτές». «Κύματα τσουνάμι ύψους 0,3-1 μέτρο είναι πιθανά για τις ακτές του Μπελίζ, της Κούβας, της Ονδούρας, του Μεξικού,των Νησιών Κέιμαν και της Τζαμάικας», σημείωσαν 

Στις νήσους Κέιμαν, η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών συνέστησε στους πολίτες στις παράκτιες και χαμηλού υψόμετρου περιοχές να τις εκκενώσουν προληπτικά.

Να σημειωθεί ότι αρχικά το αμερικανικό Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έδιναν αρχικά το μέγεθος του σεισμού στα 7,3 και 7,4 Ρίχτερ, αντίστοιχα.