Ισχυρός σεισμός 7.1 Ρίχτερ στην Καλιφόρνια - Εκτεταμένες ζημιές

Ισχυρός σεισμός 7.1 Ρίχτερ στην Καλιφόρνια - Εκτεταμένες ζημιές

Ζημιές σε κτίρια και υποδομές, πυρκαγιές και ορισμένους τραυματισμούς, είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της ισχυρότατης σεισμικής δόνησης, μεγέθους τουλάχιστον 7,1 βαθμών, που εκδηλώθηκε στη νότια Καλιφόρνια με επίκεντρο 202 χιλιόμετρα βόρεια του Λος Άντζελες και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, όπως το κατέγραψε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), μία ημέρα μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια

Η νεότερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε γύρω στις 8:20 μμ τοπική ώρα (06.20 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), κοντά στην πόλη Ρίτζκρεστ στα όρια του Εθνικού Πάρκου Ντεθ Βάλεϊ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το οποίο προειδοποιεί για πιθανότητες 50% τουλάχιστον να σημειωθεί μια ακόμα δόνηση μεγέθους 6 βαθμών τις επόμενες ημέρες. Επίσης ανέφερε ότι ακολούθησαν τουλάχιστον 16 μετασεισμοί μεγέθους 4 βαθμών και άνω.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για νεκρούς από τη δεύτερη εξαιρετικά ισχυρή δόνηση που έπληξε τη νότια Καλιφόρνια αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομητείας Κερν, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές το πόσοι είναι οι τραυματίες, αν και έχουν αναφερθεί ελαφρείς τραυματισμοί ή ποια είναι η έκταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη σεισμική δόνηση. 

Ωστόσο, πληροφορίες για υλικές ζημιές σε κτίρια και καταγράφηκε ένας ελαφρύς τραυματισμός μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νότια Καλιφόρνια, πιο συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα της Κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο, ανακοίνωσε το πυροσβεστικό σώμα της Κομητείας αυτής μέσω Twitter.

«Σπίτια άλλαξαν θέση, θεμέλια ράγισαν, τοιχία αντιστήριξης έπεσαν», ανέφερε η πυροσβεστική. Καταγράφηκε «ένας τραυματισμός (ελαφρύς), οι πυροσβέστες προσφέρουν φροντίδες στον ασθενή. Δεν υπάρχουν ανάγκες που να μην έχουν καλυφθεί αυτή τη στιγμή», διευκρίνισε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. 

Η δήμαρχος του Ρίτζκρεστ Πέγκι Μπρίντεν δήλωσε τηλεφωνικά: «Έχουμε πυρκαγιές, έχουμε διαρροές αερίου, έχουμε τραυματισμούς, έχουμε κόσμο χωρίς ρεύμα. Το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της κομητείας ανέφερε στο CNN πως έχουν σημειωθεί πολλές πυρκαγιές και τραυματισμοί στο Ρίτζκρεστ – περίπου 150 μίλια από το Λος Άντζελες, προσθέτοντας πως έχει δημιουργηθεί στο Μπακερσφίλντ ένα κέντρο επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ρίτζκρεστ Τζεντ Μακλάφλιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν αναφορές μόνο για ελαφρείς τραυματισμούς, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για σοβαρά τραυματίες.

Πλήθος μετασεισμών έπληξαν την περιοχή της νότιας Καλιφόρνιας μετά τη δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών που σημειώθηκε προχθές το πρωί κοντά στο Ρίτζκρεστ. Σύμφωνα με τη Τζόουνς, η δόνηση της Πέμπτης αποδείχθηκε ότι ήταν προσεισμός της δόνησης των 7,1 βαθμών. Προχθές αναφέρθηκαν μερικοί μόνο τραυματισμοί ενώ σε δύο σπίτια ξέσπασε πυρκαγιά λόγω των σπασμένων αγωγών αερίου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) απελευθέρωσε περίπου οκτώ φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τη δόνηση της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο νεότερος σεισμός ήταν σχεδόν 11 φορές ισχυρότερος σε σχέση με αυτόν της Πέμπτης.

Ο τελευταίος μεγάλος καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη νότια Καλιφόρνια ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών στο Νόθριτζ, που είχε επίκεντρο μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Λος Άντζελες. Τότε έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι ενώ προκλήθηκαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Διαβάστε ακόμα: Κ. Συνολάκης - Το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού «έσωσε» την Καλιφόρνια