Ιράν προς ΗΠΑ: Μπορεί να δράσουμε «απρόβλεπτα»

Ιράν προς ΗΠΑ: Μπορεί να δράσουμε «απρόβλεπτα»

«Η αμοιβαία μη προβλεψιμότητα θα οδηγήσει σε χάος. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να περιμένει ότι θα είναι ο ίδιος απρόβλεπτος και οι άλλοι θα είναι προβλέψιμοι», δήλωσε σε ομιλία του στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πρόσθεσε: «Οι Άραβες του Κόλπου δεν μπορούν να έχουν ασφάλεια (στην περιοχή) δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν δυτικά όπλα ... Καμιά ποσότητα ξένης στρατιωτικής παρουσίας (στον Κόλπο) δεν μπορεί να εμποδίσει την ανασφάλεια».

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης πως η Τεχεράνη παραμένει δεσμευμένη στη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT).

«Η NPT είναι ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς νομιμότητας και θα συνεχίσουμε να είμαστε δεσμευμένοι στη μη διάδοση», δήλωσε ο Ζαρίφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο SIPRI.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Τεχεράνη «θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί» για να εξετάσει, αν μπορεί να καθυστερήσει η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον σουηδοϊρανό επιστήμονα Αχμαντρεζά Τζαλαλί.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για ανθρωπιστικούς λόγους για να δούμε αν μπορεί να καθυστερήσει η ποινή του κ. Τζαλαλί, όμως έχει κατηγορηθεί για πολλαπλά εγκλήματα που συνεπάγονται τη θανατική καταδίκη ... και καταδικάσθηκε γι'' αυτά», δήλωσε ο Ζαρίφ.

Ο Τζαλαλί, γιατρός και λέκτορας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, συνελήφθη τον Απρίλιο 2016 στο Ιράν και αργότερα καταδικάσθηκε για κατασκοπεία, αφού κατηγορήθηκε ότι παρείχε πληροφορίες στο Ισραήλ για να το βοηθήσει να δολοφονήσει σημαντικούς ιρανους πυρηνικούς επιστήμονες.

Ροχανί: Κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα ο εκμηδενισμός των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου

Την προειδοποίηση ότι οποιαδήποτε απόπειρα εκμηδενισμού των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου θα οδηγήσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πλωτών οδών, έστειλε ο Χασάν Ρουχανί, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενέϊ.

«Αν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν φτάσουν στο μηδέν, οι διεθνείς πλωτές οδοί δεν θα είναι το ίδιο ασφαλείς όπως πριν», είπε συγκεκριμένα ο Ιρανός πρόεδρος την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ