Ιράν: Ελεύθερο το βρετανικό τάνκερ Stena Impero

Ιράν: Ελεύθερο το βρετανικό τάνκερ Stena Impero

Την «απελευθέρωση» του σουηδικού δεξαμενόπλοιου βρετανικής σημαίας Stena Impero ανακοίνωσε η Τεχεράνη μετά από κράτηση δύο μηνών, καθώς - σύμφωνα με ιρανό αξιωματούχο - «ολοκληρώθηκαν όλα τα νομικά βήματα που έπρεπε να γίνουν». 

Το Stena Impero συνελήφθη στις 19 Ιουλίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον θαλάσσιο δίαυλο των Στενών του Χορμούζ για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες αφότου η Βρετανία συνέλαβε ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά του εδάφους του Γιβραλτάρ. Το πλοίο αυτό απελευθερώθηκε τον Αύγουστο.

Η διαδικασία αποχώρησης του τάνκερ από τα ιρανικά χωρικά ύδατα έχει ήδη ξεκινήσει, δήλωσε ο Αλλαχμοράντ Αφιφιπούρ, γενικός διευθυντής του Λιμενικού και Ναυτιλιακού Οργανισμού της επαρχίας Χορμοζγκάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το δεξαμενόπλοιο χαίρει εφεξής «ελευθερίας κινήσεων», καθώς ολοκληρώθηκαν όλα τα νομικά βήματα που έπρεπε να γίνουν για να αφεθεί ελεύθερο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιεΐ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό.

«Η νομική διαδικασία ολοκληρώθηκε και οι όροι που θα επιτρέψουν να αφεθεί ελεύθερο το δεξαμενόπλοιο εκπληρώθηκαν κατά τρόπο που το τάνκερ χαίρει πλέον ελευθερίας κινήσεων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο Stena Impero.

«Οι αποφάσεις δείχνουν τον τερματισμό της κράτησης του πλοίου», σημείωσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Έρικ Χάνελ, διευθύνων σύμβουλος της Stena Bulk, δήλωσε στο σουηδικό SVT πως υπάρχουν «πληροφορίες σήμερα το πρωί ότι θα απελευθερώσουν το πλοίο Stena Impero μέσα σε λίγες ώρες. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για την απελευθέρωση του πλοίου».

«Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε σε λίγες ώρες, αλλά ας μην προκαταβάλουμε. Θέλουμε να δούμε ότι το πλοίο αποχωρεί από τα ιρανικά χωρικά ύδατα», δήλωσε ο Χάνελ.

Υπενθυμίζεται πως στις 4 Σεπτεμβρίου, το Ιράν απελευθέρωσε επτά από τα 23 μέλη του πληρώματος του σκάφους. Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Margot Wallstrom είχε αναφέρει ότι η Σουηδία βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με το Ιράν από τότε που κατασχέθηκε το πλοίο.