Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 09:40

-A +A

Ιράν: Δύο πύραυλοι έριξαν το oυκρανικό Boeing

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 09:40
Ιράν: Δύο πύραυλοι έριξαν το oυκρανικό Boeing
-A +A

Δύο πύραυλοι από το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα TOR M1 εκτοξεύθηκαν κατά του Boeing 737 των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών, το οποίο κατερρίφθη στις 8 Ιανουαρίου καθώς «εκ λάθους» εκλήφθηκε από την ιρανική αεράμυνα ως αμερικανικός πύραυλος Κρουζ, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα της Ιρανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (CAO).

«Οι ερευνητές μας ανακάλυψαν ότι δύο πύραυλοι Tor-M1 εκτοξεύθηκαν προς το αεροσκάφος» τονίζει μεταξύ άλλων η CAO, σημειώνοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Προ ημερών, ο Ιρανός υπουργός Μεταφορών Μοχαμάντ Εσλαμί έφθασε στην Ουκρανία προκειμένου να «εκφράσει την επίσημη συγγνώμη» του Ιράν και «ελπίζοντας» ότι θα μπορέσουμε «να συζητήσουμε πρακτικά προβλήματα μεταξύ των οποίων την επιστροφή των μαύρων κουτιών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Βαντίμ Πριστάικο.

Σημειώνεται ότι και ο Καναδάς είχε ζητήσει τα «μαύρα κουτιά» να σταλούν για εξέταση στη Γαλλία, όπου υπάρχουν ικανά εργαστήρια για να τα αναλύσουν, ωστόσο η Τεχεράνη αποφάσισε να τα στείλει στο Κίεβο. 

Έπειτα από τρεις ημέρες διαψεύσεων, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν στις 11 Ιανουαρίου ότι κατέρριψαν «κατά λάθος» το Μπόινγκ 737 της Ukraine International Airlines, μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη. Και οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος, στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί, σκοτώθηκαν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα