Ιράν: Αντίδραση ΥΠΕΞ στις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων αναφορικά με τα πυρηνικά

Ιράν: Αντίδραση ΥΠΕΞ στις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων αναφορικά με τα πυρηνικά

Οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Ιράν βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κατήγγειλε στο Twitter o Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, απαντώντας στη χθεσινή προειδοποίηση της ΕΕ η οποία κάλεσε την Τεχεράνη να τηρήσει τη συμφωνία διαφορετικά να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να πείσουν την Τεχεράνη να εξακολουθήσει να τηρεί τη συμφωνία, γνωστή και ως JCPOA, βάσει της οποίας δέχθηκε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εναντίον της. Όμως το 2018 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία μονομερώς.

Η Τεχεράνη κατηγορεί εδώ και καιρό τους Ευρωπαίους ότι δεν της εξασφαλίζουν τα οικονομικά οφέλη που θα έπρεπε να λαμβάνει, βάσει της συμφωνίας, και έχει αρχίσει να κάνει βήματα προς τον περιορισμό των δεσμεύσεών της, περιλαμβανομένης της παραγωγής ουρανίου υψηλότερου εμπλουτισμού.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία – Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία—εξέδωσαν χθες Δευτέρα ανακοίνωση με την οποία καλούν την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με αυτή, υπό την απειλή λήψης μέτρων, περιλαμβανομένων κυρώσεων.

«Προς τους συναδέλφους μου της ΕΕ/Ε3: 1. “τηρήσαμε πλήρως τις δεσμεύσεις μας βάσει της JCPOA” ΕΣΕΙΣ; Αλήθεια; Δείξτε μου ΜΙΑ την οποία έχετε τηρήσει τους τελευταίους 18 μήνες. 2. Το Ιράν έθεσε σε εφαρμογή και εξάντλησε τον μηχανισμό επίλυσης διαφωνιών την ώρα που εσείς καθυστερούσατε. Τώρα εκμεταλλευόμαστε την παρ.36», έγραψε ο Ζαρίφ.

Το Ιράν αναφέρει ότι η παράγραφος 36 της συμφωνίας του επιτρέπει να περιορίζει τις δεσμεύσεις του εφόσον οι άλλες χώρες που την έχουν υπογράψει δεν συμμορφώνονται με αυτή, κάτι που ωστόσο οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ