Ιράκ: Στους 45 οι νεκροί μετά την πυρπόληση προξενείου του Ιράν

Ιράκ: Στους 45 οι νεκροί μετά την πυρπόληση προξενείου του Ιράν

Σε τουλάχιστον 45 ανέρχονται οι διαδηλωτές που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ σήμερα, μετά την εισβολή και την πυρπόληση του ιρανικού προξενείου στην πόλη Νατζάφ, χθες τη νύχτα, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στην εξέγερση εναντίον της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη κυβέρνησης.

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νασιρίγια, όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει μια γέφυρα τα ξημερώματα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί στη Βαγδάτη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν με πραγματικές και πλαστικές σφαίρες τους διαδηλωτές κοντά σε μια γέφυρα του ποταμού Τίγρη. Σε συγκρούσεις στη Νατζάφ σκοτώθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι.

Παύθηκε ο στρατιωτικός διοικητής

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι έπαυσε σήμερα έναν στρατιωτικό διοικητή στον οποίο είχε ανατεθεί μερικές ώρες νωρίτερα να αποκαταστήσει την τάξη σε μια πόλη του νότιου Ιράκ όπου είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 22 διαδηλωτές.

Ο κυβερνήτης της Νασιρίγια, μιας πόλης σε απόσταση 300 χλμ. νότια της Βαγδάτης, είχε καλέσει νωρίτερα τον Αμπντέλ Μάχντι να ανακαλέσει την απόφασή του να διορίσει έναν στρατιωτικό για να «αποκαταστήσει την τάξη» στην πόλη του, απειλώντας να παραιτηθεί αν δεν παυόταν ο στρατηγός Τζαμίλ αλ-Σεμάρι.

Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον 28 διαδηλωτές. Το Ρόιτερ μεταδίδει πως τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ σήμερα πριν από τα χαράματα εναντίον διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει μια γέφυρα στη Νασιρίγια. Ιατρικές πηγές είπαν πως δεκάδες άλλοι έχουν τραυματισθεί.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, όπου δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες και σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ εναντίον διαδηλωτών κοντά σε γέφυρα στον ποταμό Τίγρη.

Τα επεισόδια αυτά σηματοδότησαν μια από τις πιο αιματηρές ημέρες αφότου άρχισε η εξέγερση στις αρχές Οκτωβρίου με διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς που εξελίχθηκαν έκτοτε σε εξέγερση εναντίον των αρχών που καταγγέλλονται από τους νεαρούς διαδηλωτές ως ανδρείκελα της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/Khalid Mohammed