Ιράκ: Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί ορκίστηκε πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν

Ιράκ: Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί ορκίστηκε πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν

Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, ανεψιός και γαμπρός του ιστορικού κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, ορκίσθηκε σήμερα ως πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν και αύριο, Τρίτη, θα διορίσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται ότι θα είναι ο εξάδελφός του Μασρούρ Μπαρζανί, σύμφωνα με ειδικούς.

Στο Μέγαρο των Συνεδρίων του Αρμπίλ, της πρωτεύουσας της περιφέρειας του Βόρειου Ιράκ, που είναι αυτόνομη από το 1991, ο Μπαρζανί ζήτησε να υπάρξει καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στο Αρμπίλ και τη Βαγδάτη, στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον πολιτικών αντιπροσώπων και διπλωματικών και θρησκευτικών αξιωματούχων.

Ο Μπαρζανί, εγγονός του Μουσταφά Μπαρζανί, ιστορικού αρχηγού του κουρδικού κινήματος στο Ιράκ, πρόκειται να διορίσει αύριο, Τρίτη, στο κοινοβούλιο του Κουρδιστάν έναν πρωθυπουργό ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε η Βάλα Φαρίντ, πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, 52 ετών και πρώην πρωθυπουργός, αναμένεται να διορίσει στην πρωθυπουργία τον εξάδελφό του Μασρούρ Μπαρζανί, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν και γιο του Μασούντ Μπαρζανί.

Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί γίνεται ο δεύτερος πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας μετά τον Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος κατείχε το αξίωμα αυτό από τη δημιουργία του, το 2005, μέχρι το τέλος του 2017.

Ο Μασούντ Μπαρζανί είχε δήλωσει υποχρεωμένος να εγκαταλείψει την προεδρία του Ιρακινού Κουρδιστάν έπειτα από ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, στο οποίο το «ναι» κέρδισε μαζικά, προκάλεσε όμως σειρά σκληρών κυρώσεων από τη Βαγδάτη.

Η φατρία των Μπαρζανί --και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK)-- είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ο μεγάλος αντίπαλός της, η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK) του εκλιπόντος ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί μποϊκοτάρισε την κοινοβουλευτική συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας εξελέγη ο Νετσιρβάν Μπαρζανί.

Ο Μπαράμ Σαλέχ, ο ιρακινός πρόεδρος που προέρχεται από το UPK, ήταν παρών στην τελετή στο Αρμπίλ, όπως και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ