Ιράκ: Ο Κούρδος Μπάρχαμ Σάλεχ εξελέγη νέος πρόεδρος

Ιράκ: Ο Κούρδος Μπάρχαμ Σάλεχ εξελέγη νέος πρόεδρος

Ο βετεράνος Κούρδος πολιτικός Μπάρχαμ Σάλεχ εξελέγη απόψε νέος πρόεδρος του Ιράκ από το κοινοβούλιο της χώρας, βάζοντας τέλος στο πολύμηνο αδιέξοδο.

"Σήμερα είναι μια αξιομνημόνευτη ημέρα για το Ιράκ. Η δημοκρατία νίκησε" είπε ο βουλευτής Ρεμπουάρ Τάχα, της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, του κόμματος που είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Σάλεχ.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόταση, ο Μπάρχαμ Σάλεχ εξασφάλισε 219 ψήφους σε σύνολο 329.

"Υπόσχομαι ότι θα διαφυλάξω την ενότητα και την ασφάλεια του Ιράκ" είπε ο ίδιος αμέσως μετά, κατά την ορκωμοσία του.

Κατά παράδοση, ο πρόεδρος του Ιράκ προέρχεται από την κουρδική μειονότητα. Αν και το αξίωμα είναι συμβολικό, αφού ο πρόεδρος δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες, η εκλογή νέου προέδρου ήταν ένα βήμα κρίσιμης σημασίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα.

Με βάση το σύνταγμα, ο Σάλεχ έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες προκειμένου να αναθέσει στον επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα έχει κατόπιν διορία 30 ημερών για να παρουσιάσει το υπουργικό συμβούλιο και να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, η εξουσία έχει μοιραστεί μεταξύ των τριών μεγαλύτερων θρησκευτικών-εθνικών κοινοτήτων του Ιράκ: ο πρωθυπουργός είναι σιίτης Άραβας, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου σουνίτης Άραβας και ο πρόεδρος της χώρας Κούρδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ