Ιράκ: «Ηχηρή» παρέμβαση Πομπέο μετά την εκατόμβη νεκρών διαδηλωτών

Ιράκ: «Ηχηρή» παρέμβαση Πομπέο μετά την εκατόμβη νεκρών διαδηλωτών

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο παρότρυνε τον πρωθυπουργό Άντελ Άμπντουλ Μάχντι να «ασκήσει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να δώσει απάντηση στα «παράπονα» των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια «πρόσφατης» συνομιλίας τους.

Αυτά ανέφερε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ χθες Τρίτη, καθώς οι νεκροί στις ταραχές που αμαυρώνουν τις μαζικές κινητοποιήσεις στην αραβική χώρα έχουν ξεπεράσει ήδη κατά πολύ τους 100, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

«Ο υπουργός [Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ] Πομπέο καταδίκασε τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στο Ιράκ και επισήμανε πως όσοι παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να λογοδοτήσουν», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ «εξέφρασε τη λύπη του για την τραγική απώλεια ανθρωπίνων ζωών τις τελευταίες ημέρες και προέτρεψε την ιρακινή κυβέρνηση να δείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», συνεχίζει το κείμενο.

«Οι δημόσιες ειρηνικές διαδηλώσεις είναι ουσιώδες στοιχείο σε όλες τις δημοκρατίες», σημείωσε ο Πομπέο, κατά το δελτίου Τύπου, προσθέτοντας πως «η βία δεν έχει καμία θέση στις διαδηλώσεις, είτε από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας, είτε από πλευράς διαδηλωτών».

Το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράκ, που άρχισε την 1η Οκτωβρίου νέες μαζικές συγκεντρώσεις, καταγγέλλει τη διαφθορά, την ανεργία και την αποσάθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, σε μια χώρα όπου οι διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης είναι χρόνιες.

Κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών πάνω από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε, στη μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ πάνω από 6.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί. Οι κινητοποιήσεις πυροδότησαν νέα πολιτική κρίση. Ο ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Άχμεντ Σάλεχ απευθύνει εκκλήσεις να υπάρξει διάλογος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ