ΗΠΑ: Το σώμα Πεζοναυτών απαγορεύει την χρήση της σημαίας των Νοτίων

ΗΠΑ: Το σώμα Πεζοναυτών απαγορεύει την χρήση της σημαίας των Νοτίων

Εν μέσω κλίματος διχασμού, βίας και ταραχών μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ το σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη χρήση της σημαίας των Νοτίων Πολιτειών, ένα κατεξοχήν σύμβολο μίσους και ρατσισμού.

Συμφωνία με την ανακοίνωση του σώματος «Η σημαία της Συνομοσπονδίας, δηλαδή των ηττημένων νοτίων πολιτειών στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο (1861-1865) υποστέλλεται και απαγορεύεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων των Πεζοναυτών είτε αφορά δημόσιες είτε αφορά ιδιωτικές εκδηλώσεις».

Η αφαίρεση της σημαίας της Συνομοσπονδίας αποτελούσε πάγιο αίτημα των μαύρων, καθώς και οργανώσεων πολιτικών ελευθεριών, οι οποίες την έβλεπαν ως σύμβολο της δουλείας, καθώς οι νότιες πολιτείες είχαν κηρύξει ανταρσία στην κεντρική κυβέρνηση, στα μέσα του 19ου αιώνα, διεκδικώντας την «ελευθερία» της εκμετάλλευσης δούλων στις φυτείες τους. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, η αφαίρεση της επίμαχης σημαίας θεωρούνταν ανέφικτη, καθώς μεγάλο μέρος της λευκής πλειονότητας την έβλεπε ως σύμβολο της τοπικής ιστορίας και ιδιαιτερότητας. 

AP Photo/Steve Helber