ΗΠΑ: «Θα εφαρμόσουμε με επιθετικό τρόπο τις κυρώσεις για το τάνκερ»

ΗΠΑ: «Θα εφαρμόσουμε με επιθετικό τρόπο τις κυρώσεις για το τάνκερ»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εφαρμόσει με «επιθετικό» τρόπο τις κυρώσεις στο Ιράν ώστε να εμποδίσει τον ιδιωτικό τομέα να παράσχει συνδρομή στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya, το οποίο πλέει στη Μεσόγειο και η Ουάσινγκτον θέλει να «συλληφθεί», προειδοποίησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, υπογράμμισε ότι «ο ναυτιλιακός τομέας ειδοποιήθηκε ότι θα εφαρμόσουμε με επιθετικό τρόπο τις κυρώσεις των ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ήδη διάφορες χώρες να μην επιτρέψουν στο δεξαμενόπλοιο να ελλιμενιστεί.

Δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων παρακολούθησης πλοίων καταγράφουν πως το πλοίο, το Adrian Darya — το πρώην Grace 1 — πλέει στη Μεσόγειο και έχει χαράξει πορεία προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «το σκάφος δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα και δεν έχουμε αίτημα άδειας εισόδου σε ελληνικό λιμάνι».

Σημειώνεται τέλος ότι από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, επανέλαβε σήμερα το μήνυμα ότι το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya» δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα.

«Έχουμε σταθεί αλληλέγγυοι στους σύμμαχους μας. Το ιρανικό πλοίο δεν μπορεί να καταπλεύσει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θα τηρήσει τη στάση που οφείλει απέναντι στους συμμάχους μας, το πλοίο αυτό δεν μπορεί να έρθει στη χώρα, αυτή είναι η θέση του ΥΠΕΞ», είπε.

Χτες, ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφερόταν τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι το ιρανικό τάνκερ που ξεκίνησε από το Γιβραλτάρ είχε «συλληφθεί» από τις αρχές του του Γιβραλτάρ για έξι εβδομάδες, πριν ελευθερωθεί την περασμένη Πέμπτη και συνεχίσει την πορεία του αλλάζοντας όνομα (από Grace 1 σε Adrian Darya) και σημαία.

Διαβάστε ακόμη:

- Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση ΗΠΑ - Ιραν, εγκλωβισμένη η Ελλάδα