ΗΠΑ: Τα έσοδα των συριακών πετρελαιοπηγών θα πάνε στους συμμάχους μας

ΗΠΑ: Τα έσοδα των συριακών πετρελαιοπηγών θα πάνε στους συμμάχους μας

Το αμερικανικό Πεντάγωνο παρείχε σήμερα διαβεβαιώσεις ότι έσοδα που προέρχονται από τις πετρελαιοπηγές στη βορειοανατολική Συρία θα διοχετευθούν προς τους συμμάχους της Ουάσιγκτον, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι του YPG, παρά στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν δήλωσε ότι «Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα κέρδος από όλο αυτό. Τα κέρδη πηγαίνουν στους SDF».

Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι στόχος είναι να «δοθεί στους Κούρδους της περιοχής, τις δυνάμεις των SDF μια πηγή εσόδων και η δυνατότητα να ενισχυθούν στην στρατιωτική εκστρατεία τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Όταν η τζιχαντιστική οργάνωση ήλεγχε τα κοιτάσματα πετρελαίου το 2015 έβγαζε 45.000 βαρέλια την ημέρα, με έσοδα 1,5 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως, χρήματα που τη βοήθησαν να χρηματοδοτήσει τις επιθέσεις της στη χώρα και το εξωτερικό, υπενθύμισε ο αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Μπερν.

«Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να επαναληφθεί» υπογράμμισε.

Ο Χόφμαν, σύμφωνα με το Reuters, συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν πως η Τουρκία θα απαιτήσει να λογοδοτήσουν οποιεσδήποτε δυνάμεις, που είχαν τη στήριξη της Άγκυρας και οι οποίες φέρονται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη βορειοανατολική Συρία.

Φωτογραφία: AP