ΗΠΑ: Συνεχίζουν οι Δημοκρατικοί την έρευνα του Μάλερ για τη Ρωσία

ΗΠΑ: Συνεχίζουν οι Δημοκρατικοί την έρευνα του Μάλερ για τη Ρωσία

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι θέλει να συνεργαστεί με τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Στόχος της συνεργασίας, θα είναι να προσδιοριστεί αν κάποιος από τους μάρτυρες που έχει καταθέσει ενώπιον της αναφερόμενης επιτροπής έχει διαπράξει ψευδορκία.

Τόσο ο Μάλερ, όσο και η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποιούν ξεχωριστές έρευνες για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Σιφ δήλωσε ότι μία από τις πρώτες ενέργειές του ως προέδρου της επιτροπής θα είναι να μοιραστεί τα αντίγραφα καταθέσεων που δόθηκαν στο Κογκρέσο με τον ειδικό ανακριτή “συμπεριλαμβανομένης και της απαγγελίας κατηγοριών για ψευδορκία, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο κατά οιωνδήποτε μαρτύρων, αλλά και για να εξεταστούν οι αποδείξεις που περιέχονται” στις καταθέσεις.

“Δεν θα προχωρήσω σε απαρίθμηση των μαρτύρων για τους οποίους διατηρώ ανησυχίες. Ωστόσο, ανησυχώ για συγκεκριμένους και πολλούς μάρτυρες”, δήλωσε ο Σιφ στην εκπομπή “State of the Union” και στον Τζέικ Τάπερ στο CNN.

“Ο Μπομπ Μάλερ με δεδομένο το γεγονός της διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας με μέσα, τα οποία, δεν είχαμε στην επιτροπή μας, όπως ο εξαναγκασμός, είναι σε μία καλύτερη θέση για να κρίνει ποιος είπε την αλήθεια, ποιος δεν την είπε, αλλά κι αν μπορεί να υπάρξει μία υπόθεση ψευδορκίας για κάποιον”, τόνισε ο Σιφ.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι ορισμένοι άνθρωποι ίσως να ένοιωθαν ότι είχαν “κάποιο είδος ασυλίας” όταν οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν υπό τον έλεγχό τους την επιτροπή όταν μέλη της επιτροπής επενέβαιναν στη διαδικασία για να πουν στους μάρτυρες ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν συγκεκριμένες ερωτήσεις ή να παρουσιαστούν εκεί. “Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να προστατευτούν αυτοί οι μάρτυρες. Είναι πλήρως τεκμηριωμένο το ενδιαφέρον του Κογκρέσου, προκειμένου να μην υπάρχουν άνθρωποι που ψευδομαρτυρούν ενώπιον του”, εξήγησε.

Η διάθεση των αντιγράφων των καταθέσεων από την επιτροπή θα γίνει για κάθε σκοπό.

Η κίνηση του Σιφ ακολουθεί μία ψηφοφορία που έγινε τον προηγούμενο μήνα στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να αποσταλεί στον Μάλερ ένα αντίγραφο της κατάθεσης που έδωσε το 2017 στην επιτροπή ο έμπιστος του Τραμπ, ο Ρότζερ Στόουν.

Η ανάδειξη του Σιφ στην προεδρία της επιτροπής δρομολογήθηκε από την ανάληψη του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, ενώ δόθηκε παράταση έξι μηνών στην ειδική ομάδα ενόρκων (grand jury) του Μάλερ.

Σε ερώτηση σχετικά με την παράταση, ο Σιφ απάντησε ότι η έρευνα του ειδικού ανακριτή είναι ξεκάθαρο “ότι δεν έχει ολοκληρωθεί”.

“Είναι εμφανές ότι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγγελίας άλλων κατηγοριών,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας τον Μάιο του 2017, μετά την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Εκτός από την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Μάλερ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή από πρώην ή εν ενεργεία υψηλόβαθμους συνεργάτες και συμβούλους του.

Πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα, ο Μάλερ είναι επιφορτισμένος και με εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών υπό τη σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Οι Δημοκρατικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι υποστηρίζουν τη συνέχιση της έρευνας του Μάλερ σε όλες τις διαστάσεις που εξετάζει ο ειδικός ανακριτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ