ΗΠΑ: Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο Κογκρέσο με φόντο την αποκατάσταση των ζημιών

ΗΠΑ: Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο Κογκρέσο με φόντο την αποκατάσταση των ζημιών

Με το νομοσχέδιο για την χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές να έχει μπλοκαριστεί στην Γερουσία, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων προετοιμάζονται να προωθήσουν το δικό τους νομοθετικό πακέτο.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει την διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων ομοσπονδιακής βοήθειας για τις μεσοδυτικές αμερικανικές πολιτείες, που έχουν πληγεί πρόσφατα από ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με το Politico.

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο των Δημοκρατικών προβλέπει την πρόσθετη διάθεση κονδυλίων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν υποστεί καταστροφές.

Πρόκειται για μία κίνηση που εμπεριέχει έναν σαφή πολιτικό υπαινιγμό για τις κινήσεις των Ρεπουμπλικάνων κι αφού έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, μετά τους μήνες των ατερμόνων πολιτικών αντιπαραθέσεων, που ακολούθησαν τις φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, η νέα έκδοση του νομοσχεδίου των Δημοκρατικών είναι αμφίβολο ότι θα προωθεί στην ολομέλεια της Γερουσίας, καθώς προβλέπει την διάθεση του ίδιου ποσού ομοσπονδιακής βοήθειας για το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο ακριβώς προκαλεί, την άσκηση κριτικής από τους Ρεπουμπλικάνους.

«Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζουμε ένα συνολικό πρόγραμμα [μιας έκτακτης κατάστασης], προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες όλων των Αμερικανών που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές», δήλωσε ο Ίβαν Χόλαντερ εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Νίτας Λόουεϊ που προεδρεύει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία αποτύχουν να προωθήσουν το νομοσχέδιο μέσα στην εβδομάδα, είμαστε προετοιμασμένοι να προωθήσουμε ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζεται σε νομοθεσία που έχουμε ήδη προωθήσει κι επεκτείνει την χορήγηση βοήθειας, σε ανθρώπους από τις μεσοδυτικές πολιτείες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Χόλαντερ.

Η προσέγγιση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων προσομοιάζει μιας πρότασης των Δημοκρατικών στην Γερουσία την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία προέβλεπε την χορήγηση περισσότερων κονδυλίων στο Πουέρτο Ρίκο, όπως επίσης και 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μεσοδυτικές πολιτείες και την Αλαμπάμα, που έχουν υποστεί καταστροφές από κυκλώνες κι άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση σχεδόν κάθε Ρεπουμπλικάνου, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, δεν θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ.

Το Κογκρέσο από την πλευρά του προσπαθεί από τον Δεκέμβριο του 2018, να ψηφίσει νομοθεσία για την χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας σε έξι πολιτείες που έχουν πληγεί από κυκλώνες, μεγάλες δασικές πυρκαγιές, αλλά και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η καθυστέρηση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αρνητική στάση που τηρεί ο πρόεδρος Τραμπ για την χορήγηση βοήθειας στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο ίδιος υποστηρίζει χωρίς να προχωρεί σε μία ξεκάθαρη παράθεση αποδείξεων, ότι η αναφερόμενη νησιωτική περιοχή κακοδιαχειρίστηκε την ομοσπονδιακή βοήθεια που έχει λάβει μέχρι σήμερα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία προσφέρουν ομοσπονδιακή βοήθεια 600 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πουέρτο Ρίκο κυρίως για την κάλυψη των αναγκών σίτισης, ενώ από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του νησιού, μετά από τις καταστροφές που προκάλεσαν δύο κυκλώνες το 2017.

Οι Δημοκρατικοί απαιτούν την πλήρη χρηματοδότηση του επιχορηγούμενου προγράμματος σίτισης του Πουέρτο Ρίκο, καθώς έχει δαπανηθεί το σύνολο των 1,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε εγκρίνει προσωρινά το Κογκρέσο, για την προηγούμενη χρονιά.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία συμφωνούν με την αναχρηματοδότηση του προγράμματος επιδοτούμενης σίτισης που εφαρμόζεται στο Πουέρτο Ρίκο.

Ωστόσο, οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο ίδιο νομοθετικό σώμα αντιδρούν στις προβλέψεις του νομοσχεδίου των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τις οποίες και χαρακτηρίζουν ως μη αναγκαίες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν για τις προβλέψεις που σχετίζονται με την απαγόρευση διάθεσης ομοσπονδιακών δαπανών για την κατασκευή και την επέκταση εγκαταστάσεων για την κράτηση παράνομων μεταναστών ή για την απαγόρευση κατασκευής συνοριακού τείχους.

Από το πολιτικό αδιέξοδο που έχει προκληθεί μπλοκάροντας την διάθεση της ομοσπονδιακής βοήθειας, έχουν έλθει σε δύσκολη θέση, πολιτείες από την Καλιφόρνια μέχρι την Αλαμπάμα, που περιμένουν εδώ και μήνες την διάθεση της ομοσπονδιακής βοήθειας.

Μερικοί γερουσιαστές, όπως ο Νταγκ Τζόουνς από την Αλαμπάμα καλούν το πρόεδρο Τραμπ να αλλάξει την άποψή του για την διάθεση της ομοσπονδιακής βοήθειας στο Πουέρτο Ρίκο.

Τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και η Γερουσία βρίσκονται αντιμέτωπες με την άσκηση σοβαρών πολιτικών πιέσεων για την ανάληψη δράσης στο ζήτημα των ομοσπονδιακών αποζημιώσεων, πριν από την δεκαπενθήμερη διακοπή των εργασιών τους για το Πάσχα (15-26 Απριλίου).

Πρόσφατα αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου έχουν προειδοποιήσει το Κογκρέσο ότι οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, θα είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν στην περίπτωση που οι απαιτούμενες ομοσπονδιακές δαπάνες δεν διατεθούν άμεσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ