Στην κατοχή του Ιράν και της Ρωσίας στοιχεία εκατ. Αμερικανών ψηφοφόρων

Στην κατοχή του Ιράν και της Ρωσίας στοιχεία εκατ. Αμερικανών ψηφοφόρων

Ο διευθυντής εθνικών πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ γνωστοποίησε την απόπειρα εκφοβισμού και επηρεασμού εκατομμυρίων Αμερικανών ψηφοφόρων από πλευράς του Ιράν και της Ρωσίας δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

"Το Ιράν έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σκοπό να εκφοβιστούν ψηφοφόροι, να υποκινηθούν κοινωνικές ταραχές και να κατασυκοφαντηθεί ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ", υποστήριξε ο Ράτκλιφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Μόσχα και Τεχεράνη επιδίδονται σε συγκεκριμένες ενέργειες για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη όσον αφορά τις εκλογές μας (...) Μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεδομένα εκλογικών καταλόγων αποκτήθηκαν από το Ιράν και, χωριστά, από τη Ρωσία", τόνισε.

"Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ξένους παράγοντες για να αποπειραθούν να στείλουν ψευδείς πληροφορίες σε ψηφοφόρους εγγεγραμμένους σε καταλόγους, ελπίζοντας να σπείρουν σύγχυση, να προκαλέσουν χάος και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην αμερικανική δημοκρατία", συνέχισε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του Ράτκλιφ έγιναν μετά τις καταγγελίες ψηφοφόρων των Δημοκρατικών στη Φλόριντα πως έλαβαν απειλητικά μηνύματα που τους απευθύνονται προσωπικά εξ ονόματος των "Proud Boys" (Περήφανων αγοριών), μιας ακροδεξιάς οργάνωσης η οποία πρόσκειται στον Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Κρίστοφερ Ρέι, που συμμετείχε στη συνέντευξη διαβεβαίωσε ότι το αμερικανικό εκλογικό σύστημα παραμένει ασφαλές και "ανθεκτικό".

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο, ο Ουίλιαμ Ιβανίνα, τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας (NCSC) είχε προειδοποιήσει ότι το Ιράν προσπαθεί "να αποδυναμώσει τον πρόεδρο Τραμπ" ενώ η Ρωσία δυσφημεί τον Μπάιντεν.

Την ίδια περίπου περίοδο, έκθεση της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας κατέληξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την παραβίαση ηλεκτρονικών λογαριασμών του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016 με στόχο να βλάψει την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

H φερόμενη ανάμειξη του Ντόναλντ Τραμπ και οι υποψίες περί αθέμιτης σύμπραξης με τη Ρωσία για να ηττηθεί η υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών, οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών και σε καταδίκες στενών συνεργατών του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.