ΗΠΑ: Στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων περνά η έρευνα για τον Τραμπ

Σε νέα κρίσιμη φάση εισέρχεται η έρευνα για την παραπομπή σε δική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναμένεται ότι να δημοσιοποιήσει επίσημη αναφορά παραπέμποντας την υπόθεση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης του Σώματος. 

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων που τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Δημοκρατικών έχει την αρμοδιότητα για την απαγγελία κατηγοριών που επικεντρώνονται στην παραπομπή του προέδρου Τραμπ ο οποίος φέρεται να  έκανε κατάχρηση της εξουσίας του παρακρατώντας τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εκβιάζοντας τρόπον τινά μία ξένη κυβέρνηση να συλλέξει πληροφορίες που θα κατέστρεφαν την οικογένεια του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν.

Η πρώτη ακρόαση της επιτροπής δικαιοσύνης που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης, θα περιλαμβάνει νομικούς εμπειρογνώμονες που θα παρέχουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις ενέργειες του προέδρου καθώς και αν αυτές σχετίζονται με τα άρθρα του συντάγματος που συνιστούν την παραπομπή του σε δίκη από τη Γερουσία.

Ο Τζέραλντ Νάντλερ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής που είναι αρμόδια για να συντάξει το κατηγορητήριο, έστειλε επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι έχει το δικαίωμα να παραστεί στην ακρόαση και στον δικηγόρο του να θέσει ερωτήσεις στους μάρτυρες.

«Ο πρόεδρος μπορεί να επιλέξει: είτε να αδράξει αυτήν την ευκαιρία για να εκπροσωπηθεί στις ακροάσεις είτε να σταματήσει να διαμαρτύρεται για τη διαδικασία. Ελπίζω ότι θα επιλέξει να συμμετάσχει στην έρευνα, αυτοπροσώπως ή μέσω νομικού συμβούλου, όπως έκαναν και άλλοι πρόεδροι πριν από αυτόν», τόνισε ο Νάντλερ.

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε με επιστολή του την Κυριακή τον Νάντλερ, ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα στείλει κανέναν αντιπρόσωπό του στη συνεδρίαση που θα γίνει την Τετάρτη, στο πλαίσιο της έρευνας που ενδέχεται να οδηγήσει στην παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

Ο Πατ Σιπολόνι, νομικός σύμβουλος του προέδρου, ανέφερε στην επιστολή του προς τον Νάντλερ, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ότι η ομάδα του Τραμπ δεν μπορεί να «αναμένεται να συμμετάσχει σε μια ακροαματική διαδικασία όταν δεν έχουν οριστεί ακόμη οι μάρτυρες και ενώ παραμένει ακόμα ασαφές εάν η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων θα επιφυλάξει δίκαιη μεταχείριση στον πρόεδρο διεξάγοντας επιπλέον ακροαματικές διαδικασίες».