ΗΠΑ: Στα 10 εκατ. δολάρια η αμοιβή για δύο ηγετικά στελέχη της αλ Κάιντα

ΗΠΑ: Στα 10 εκατ. δολάρια η αμοιβή για δύο ηγετικά στελέχη της αλ Κάιντα

Στα 10 εκατομμύρια δολάρια ανέρχεται πλέον το ποσό που προσφέρουν οι ΗΠΑ ως αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με δύο ηγετικά στελέχη της αλ Κάιντα στην στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίδει έως και 6 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην αναγνώριση ή/και τον εντοπισμό του Σαάντ μπιν Άτεφ αλ Αουλάκι και έως και 4 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην αναγνώριση ή/και τον εντοπισμό του Ιμπραήμ Άχμεντ Μαχμούντ αλ Κόσι.

Ο Αλ Αουλάκι, εμίρης μιας επαρχίας της Υεμένης, έχει κατά καιρούς απευθύνει δημόσια έκκληση για επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, στις ΗΠΑ κι αλλού, αλλά και κατά συμμαχικών προς την Ουάσιγκτον χωρών. Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αλ Κόσι ανήκει στην ηγετική ομάδα που στηρίζει τον νυν εμίρη του AQAP.

Ο Αλ Κόσι, γεννημένος στο Σουδάν, είχε τεθεί υπό αμερικανική κράτηση και φυλακίστηκε στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο. Μετά όμως από 9 χρόνια αιχμαλωσίας κι αφού είχε παραδεχθεί το 2010 την ενοχή του ότι συνωμότησε με την αλ Κάιντα και πως παρείχε υλική στήριξη στην τρομοκρατία, εν τέλει επέστρεψε στο Σουδάν το 2012 βάσει μιας προδικαστικής συμφωνίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι εντάχθηκε στην AQAP το 2014, είναι, ωστόσο θεωρείται ενεργό μέλος της αλ Κάιντα εδώ και δεκαετίες, ενώ είχε και απευθείας συνεργασία και με τον πρώτο ηγέτη της οργάνωσης, Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε το 2011 από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν.