ΗΠΑ: Σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση στο Τιγκράι

ΗΠΑ: Σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση στο Τιγκράι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε έντονα τη βία στο Τιγκράι, έπειτα από έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας στην οποία αυτή καταγγέλλει τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων από τον στρατό της Ερυθραίας στην περιοχή αυτή στην βόρεια Αιθιοπία.

"Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις ωμότητες που αναφέρονται και την συνολική επιδείνωση της κατάστασης στο Τιγκράι", αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

"Επίσης μας ανησυχεί βαθύτατα η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης", προσθέτει ο Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία στηρίζει τις πληροφορίες της σε μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν, στρατιώτες της Ερυθραίας σκότωσαν "εκατοντάδες αμάχους" τον Νοέμβριο του 2020 στο Τιγκράι, σε μια σφαγή που θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η κυβέρνηση της Ερυθραίας αμφισβήτησε επισήμως τις κατηγορίες αυτές.

Το Τιγκράι έχει βυθιστεί στη βία μετά την έναρξη στις 4 Νοεμβρίου από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά των δυνάμεων του Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που κυβερνούσε την περιοχή και κατηγορήθηκε από την Αντίς Αμπέμπα ότι επιτέθηκε σε βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ ανακοίνωσε τη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων στις 28 Νοεμβρίου, αλλά εξακολουθούν να μαίνονται μάχες.

"Ζητούμε από τους διεθνείς εταίρους μας, ιδιαίτερα από την Αφρικανική Ένωση και τους περιφερειακούς εταίρους, να εργαστούν μαζί μας για να επιλυθεί η κρίση στο Τιγκράι, μεταξύ άλλων μέσω δράσης στον ΟΗΕ ή σε οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο όργανο", υπογραμμίζει ο Μπλίνκεν, ζητώντας την "άμεση απόσυρση" των δυνάμεων της Ερυθραίας.

Η παρουσία στρατιωτών από την Ερυθραία, την χώρα που βρίσκεται στα σύνορα του Τιγκράι, για να υποστηρίξουν τις αιθιοπικές δυνάμεις αναφέρθηκε από κατοίκους της περιοχής, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τοπικούς αξιωματούχους, αλλά η Ασμάρα και η Αντίς Αμπέμπα εξακολουθούν να την διαψεύδουν.