ΗΠΑ: Πρόβλημα ασφάλειας για το ΝΑΤΟ η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία 

ΗΠΑ: Πρόβλημα ασφάλειας για το ΝΑΤΟ η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία 

Σε νατοϊκό πρόβλημα ασφάλειας ανάγουν πλέον οι ΗΠΑ την απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400 καθώς σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους κάτι τέτοιο συνιστά επηρεάζει όλες τις χώρες της συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters αξιωματούχοι των ΗΠΑ οι οποίοι ενημέρωσαν δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστήριξαν ότι η απόκτηση των S-400 προκαλεί πρόβλημα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν προμηθευτεί ή πρόκειται να προμηθευτούν το F-35, καθώς πρόκειται για δύο οπλικά συστήματα δεν μπορούν να συλειτουργήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία δεν αποτελεί απλά εμπορικό θέμα, αλλά ζήτημα ασφαλείας για ολόκληρη τη βορειοατλαντική συμμαχία, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, υποστήριξαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι αν αγοράσει τους πυραύλους S-400, η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο F-35.

Η Ουάσινγκτον προσπάθησε να πείσει την Τουρκία να αγοράσει το αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία για τους S-400.