ΗΠΑ: Πέντε Κινέζοι πολίτες κατηγορούνται για κυβερνοεπίθεσεις σε 100 εταιρείες

ΗΠΑ: Πέντε Κινέζοι πολίτες κατηγορούνται για κυβερνοεπίθεσεις σε 100 εταιρείες

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε επίσημες κατηγορίες σε πέντε Κινέζους πολίτες για κυβερνοεπίθεσεις που είχαν στόχο περισσότερες από 100 εταιρείες και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, πανεπιστημίων και παρόχων τηλεπικοινωνιών. 

Οι πέντε κατηγορούμενοι διαφεύγουν αλλά σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς δύο επιχειρηματίες από την Μαλαισία που κατηγορούνται ότι συνεργαζονταν μαζί τους συνελήφθησαν στη Κουάλα Λουμπούρ αυτή την εβδομάδα και αντιμετωπίζουν διαδικασίες έκδοσης. 

Η υπόθεση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να καταστείλει εγκλήματα στον κυβερνοχώρο που προέρχονται από την Κίνα και κλιμακώνει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις με το Πεκίνο. Πριν λίγους μήνες, ο επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, μιλώντας στο Ινστιτούτο Hudson στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι οι δράσεις κατασκοπείας και υποκλοπών εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης αποτελούν τη «μεγαλύτερη  μακροπρόθεσμη απειλή» για το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Τον περασμένο Ιούλιο άλλωστε, οι αμερικανικές αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις σε δύο Κινέζους χάκερς που κατηγορούνται ότι είχαν ως στόχο μεταξύ άλλων και τις έρευνες για το εμβόλιο για τη COVID-19. Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι οι χάκερ λειτουργούσαν τόσο για δικό τους κέρδος όσο και για λογαριασμό της κύριας κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών, του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας.