ΗΠΑ: Ογκώδης διαδήλωση κατά του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Ογκώδης διαδήλωση κατά του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο

«Μην προδώσετε τις γυναίκες, ψηφίστε όχι!». Με αυτό το σύνθημα χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν χθες στην Ουάσινγκτον ζητώντας από τους γερουσιαστές να αντιταχθούν στον διορισμό του Μπρετ Κάβανο, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οι διαδηλώτριες ήλπιζαν να πείσουν τους Ρεπουμπλικάνους, που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και κάποιοι εξ αυτών έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τον διορισμό του Κάβανο, να ψηφίσουν «όχι» στην ψηφοφορία του Σαββάτου.

Πολλές χιλιάδες διαδηλώτριες μεταξύ των οποίων η ηθοποιός Έιμι Σούμερ και το μοντέλο Έμιλι Ρατακόφσκι, συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και εισέβαλαν σε ένα κτίριο της Γερουσίας προτού συλληφθούν από τις αρχές.

Οι διαδηλώτριες κρατούσαν πανό που έγραφαν «Πιστέψτε τις επιζήσασες» και «Kava-nope», παραφράζοντας το όνομα του υποψηφίου χρησιμοποιώντας τη λέξη “nope”, «όχι» στην αργκό.

Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο απευθύνθηκε με αφίσες στη μετριοπαθή γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς, ζητώντας της «Μην προδώσετε τις γυναίκες, ψηφίστε όχι».

«Η απόδειξή μου είναι η ιστορία μου», έγραφε ένα άλλο πανό, μαζί με τη συνθηματική φράση «Πιστέψτε τις επιζήσασες». Θύματα σεξουαλικών επιθέσεων συμμετείχαν στη διαδήλωση για να διηγηθούν τις τραυματικές εμπειρίες τους από σεξουαλικές επιθέσεις στους κοινοβουλευτικούς.

Η Τζέσικα Κάθκαρτ, 24 ετών, πήγε στην Ουάσινγκτον από την Καλιφόρνια, καθώς πίστευε ότι η παρουσία της στη διαδήλωση ήταν «καθήκον της ως γυναίκα και Αμερικανίδα».

«Είμαι μία επιζήσασα, συνέβη στο λύκειο και δεν έχω ποτέ πραγματικά διηγηθεί την ιστορία μου», δήλωσε. «Όταν είδαν την κατάθεση της Κριστίν Μπλάζι Φορντ και τα σχόλια, γνώριζα ότι πρέπει να έρθω» για να διαδηλώσω», τόνισε.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση και της Άντζελα Τρζεπκόφσκι, μια 50χρονης από την πολιτεία Ντέλαγουερ. «Πιστεύω τη δρα Φορντ και νομίζω ότι ο Κάβανο ανήκει σε ένα κλαμπ παλιόφιλων που αλληλοπροστατεύονται όποιες κι αν είναι οι συνθήκες», δήλωσε.

Η Κάρολιν Χέιμαν, μια δικηγόρος 41 ετών, ήρθε από την Αλάσκα μαζί με πολλές φίλες της και ελπίζει ότι θα μπορέσουν να μιλήσουν με τη γερουσιαστή Λίζα Μουρκόφσκι, που κατάγεται από την πολιτεία αυτή και ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους. Η Μουρκόφσκι δεν έχει διευκρινίσει ακόμη αν θα ψηφίσει υπέρ του Κάβανο.

«Θέλουμε να της πούμε ότι είναι σημαντικό να ακούγονται οι επιζήσασες και να ακούγεται το μήνυμά τους, αλλά επίσης και να διοριστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο κάποιος που να έχει τον χαρακτήρα που πρέπει», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ